Werkgevers tevreden en opgelucht: telewerk niet langer verplicht maar aanbevolen

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, reageert tevreden dat telewerk op de bedrijfsvloer niet langer verplicht is maar aanbevolen wordt, en dit vanaf 18 februari. Ondernemingen zijn opgelucht dat de arbeidsorganisatie eindelijk weer in hun eigen handen komt te liggen en vele medewerkers zullen met plezier meerdere dagen per week terug naar kantoor komen. De coronabarometer schakelt naar code oranje waardoor de evenementensector en de horeca meer vrijheid terugkrijgen.

De telewerkverplichting vervalt en dat is logisch. De volksgezondheidssituatie verbetert dag na dag. Nog langer verplicht telewerk aanhouden, was dan ook niet meer te verantwoorden. Ondernemingen zullen verantwoord omgaan met de nieuwe situatie. Telewerk zal in de meeste ondernemingen een blijvende factor zijn in de arbeidsorganisatie. Maar de opluchting is groot, zowel bij de ondernemingen als de medewerkers”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

De coronabarometer daalt naar code oranje, waardoor de cultuur- en evenementensector en de horeca nieuwe versoepelingen kennen. Teambuildings en bedrijfsevenementen worden opnieuw mogelijk. Ook activiteiten in de privésfeer kennen in code oranje versoepelingen. “De invoering van de coronabarometer waar Voka lang op heeft aangedrongen, werpt zijn vruchten af. De barometer zorgt vandaag voor meer voorspelbaarheid, duidelijkheid en zekerheid”, aldus Hans Maertens

Het verplichte telewerk verder aanhouden, zou de spreidstand tussen wat privé weer mag en wat op de werkvloer nog geldt, onverklaarbaar groot maken. Het is dan ook logisch dat het verplichte telewerk verdwijnt.

Sinds de start van de coronacrisis houden werkgevers zich strikt aan de maatregelen van de Generieke Gids. Daardoor zijn de werkvloeren nooit een belangrijke haard van besmettingen geweest. Ook na 18 februari zullen ondernemingen waken over de veiligheid en de gezondheid van hun medewerkers. Het coronavirus neemt in kracht af, maar we blijven waakzaam”, besluit Hans Maertens.

Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact