Voorstellen pensioenhervorming zijn slag in het water

Pensioenplannen bieden geen antwoord op betaalbaarheidsprobleem en krapte op de arbeidsmarkt

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, beoordeelt de in de pers bekendgemaakte pensioenplannen van minister Karine Lalieux als een slag in het water. De hervormingsplannen bieden geen antwoord op de vraag hoe we groeiende pensioenmassa kunnen blijven betalen en de krapte op de Vlaamse arbeidsmarkt kunnen oplossen. Voka roept de federale regeringspartijen op om de voorbereiding van de pensioenminister een niveau hoger te tillen. Anders is dit een nieuw rondje in het verder voor ons uitduwen van de pensioenfactuur.

Hoe blijven we de pensioenen betalen op lange termijn? Op die kernvraag verwachten wij van de pensioenminister een antwoord. De plannen die ze vandaag bekendmaakt, rommelen wat in de marge. Dit pensioenvoorstel is een slag in het water. Het echte financieringsvraagstuk blijft onopgelost. Voka roept de federale regering op om met beter onderbouwde plannen te komen. Deze pensioenvoorstellen zijn voor ons slechts een prelude op wat nog komen moet”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Omdat ons pensioenstelsel in de eerste pijler een repartitiesysteem is, moeten meer mensen langer werken om de pensioenen betaalbaar te houden. De impact op de loopbaanlengte van de pensioenplannen van minister Karine Lalieux zal minimaal zijn en werkt per saldo zelfs omgekeerd. De betaalbaarheid van de pensioenen hangt nauw samen met de ambitie om tot een werkzaamheidsgraad van 80% te komen. De hervormingen die daarvoor nodig zijn, staan nog niet eens in de steigers. ​

De aangekondigde plannen bieden ook geen enkel antwoord op de krapte op de Vlaamse arbeidsmarkt. Integendeel, bepaalde categorieën werknemers worden aangemoedigd om nog sneller van de arbeidsmarkt te verdwijnen na 42 jaar dienst. Daarmee lossen we de krapte op de arbeidsmarkt niet op en zal de totale pensioenfactuur nog stijgen.

De pensioenminister geeft ook aan dat voor haar de tweede pensioenpijler bijgestuurd moet worden. Een onbegrijpelijke uitspraak. De tweede pensioenpijler moet integendeel net verder versterkt en uitgebreid worden. Voka zegt dan ook klaar en duidelijk: handen af van de tweede pensioenpijler.

Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact