Voka vraagt dringend steunmaatregelen voor getroffen sectoren

De nieuwe maatregelen van het overlegcomité raken verschillende sectoren zoals de event-, cultuur- en ontspanningssector. Er kan dan ook geen twijfel over bestaan: de federale en Vlaamse steunmaatregelen moeten uitgebreid en verlengd worden. Voor Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, moet alles in het werk worden gesteld om de bedrijven niet te laten stilvallen. Wanneer de basisscholen voor Kerstmis moeten sluiten, moet voor bepaalde groepen in opvang worden voorzien.

Voka vraagt om het stelsel van tijdelijke werkloosheid corona te verlengen gedurende het eerste kwartaal van 2022. Ook het Vlaams beschermingsmechanisme, waarbij een onderneming die een sterk omzetverlies lijdt financiële steun ontvangt, moet opnieuw geactiveerd worden.

We mogen bedrijven en sectoren niet laten kapseizen. De ondersteuningsmaatregelen hebben hun nut bewezen en moeten worden verlengd of opnieuw worden ingevoerd. De steunmaatregelen moeten de getroffen sectoren en hun toeleveranciers ondersteunen”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Opvang voor kinderen

Wanneer scholen vervroegd sluiten, moet dat gepaard gaan met opvang voor kwetsbare kinderen en voor kinderen van werknemers die een niet-telewerkbare functie uitoefenen. Onze ondernemingen moeten kunnen blijven draaien. De continuïteit van de ondernemingen staat onder druk door de verschillende coronamaatregelen. De talrijke quarantaines van medewerkers en hun gezinnen leiden nu al tot een ernstige verstoring van de bedrijfsactiviteiten. Een verdere ontwrichting van ons economisch weefsel moet absoluut vermeden worden.

Terugkomdag behouden

Voka vindt het positief dat werknemers die wel telewerken nog steeds één dag per week terug kunnen keren naar de werkvloer. Op die manier wordt de band tussen collega’s in stand gehouden en het welzijn van medewerkers versterkt.

Coronabarometer

De Vlaamse ondernemingen verwachten dat de coronacrisis beter en structureler wordt aangepakt. Vandaag zigzaggen we van het ene naar het andere overlegcomité. De gehanteerde ad-hoc aanpak van de voorbije weken zorgt voor onzekerheid en doet het draagvlak voor de maatregelen snel wegsmelten. We moeten met deze endemie leren leven en werken. Voka vraagt om het concept van een coronabarometer uit te werken. Dat instrument moet de samenleving op voorhand een zicht geven op welke maatregelen er genomen zullen worden bij het bereiken van bepaalde grenswaarden.

Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact