Voka vraagt dringend arbeidsmarkthervormingen

“Veerkracht moet nu daadkracht worden”

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, vraagt bij de start van het nieuwe politieke werkjaar hervormingen op arbeidsmarktgebied. Het gebrek aan vele en goede medewerkers remt de groei van onze ondernemingen af. Een Vlaamse jobbonus, een arbeidsmarktbeleid op maat van de gewesten en een flexibelere arbeidswetgeving zijn op korte termijn de pistes om meer mensen aan het werk te krijgen. Op het vlak van energiebeleid vragen de ondernemingen in te zetten op duurzaamheid. Over de toekomstige elektriciteitsproductie is een transparante beslissing nodig die een stabiele en concurrentiële stroomprijs en leverzekerheid garandeert. Daarom is er nu een energienorm nodig. Tot slot wil Voka dat er onmiddellijk een einde komt aan de opgelegde coronamaatregelen op de werkvloer.

Lees de toespraak van Vokavoorzitter Wouter De Geest

PDF - 606 Kb
Voka-voorzitter Wouter De Geest richt zich op de Voka Rentrée in Bozar tot de politici van de verschillende bevoegdheidsniveaus. “We staan dit najaar voor belangrijke keuzes die onze toekomst en ons welvaartsniveau zullen bepalen. We moeten weer samen groeien. Ik vraag aan onze politici om van crisisbeheer over te schakelen op hervormingen. Veerkracht moet daadkracht worden. Beheer moet beleid worden”.

Drie concrete vragen

Voka vraagt een structurele aanpak van de problemen waar onze arbeidsmarkt mee kampt. Onze bedrijven blijven immers roepen om goede en geschoolde medewerkers. Drie dossiers zijn prioritair.

De Vlaamse regering moet dit jaar nog werk maken van de in het regeerakkoord beloofde jobbonus. De jobbonus zal het verschil tussen werken en niet-werken groter maken en zo niet-werkenden aanmoedigen om toch te werken.

De federale regering moet de gewesten meer vrijheid geven om een eigen arbeidsmarktbeleid te ontwikkelen. De arbeidsmarkten van Vlaanderen, Brussel en Wallonië verschillen sterk van elkaar. Andere problemen vragen om andere oplossingen. Maak een asymmetrisch arbeidsmarktbeleid mogelijk, bijvoorbeeld op het vlak van werkloosheidsuitkeringen of opleidingen.

De arbeidswetgeving moet moderner en flexibeler. We werken vandaag met regels die meer dan 100 jaar oud zijn. We missen de trein van de e-commerce en laten welvaart verdwijnen naar onze buurlanden.

Als we geen antwoorden vinden op de structurele problemen waar onze arbeidsmarkt mee kampt, gaan we groei en welvaart verliezen. Meer mensen moeten aan het werk. Geef daarvoor de hefbomen aan de verschillende gewesten. Het is de enige manier om de werkzaamheidsgraad op te krikken, onze overheidsfinanciën uit de rode cijfers te halen en om onze pensioenen enigszins betaalbaar te houden”, zegt Wouter De Geest.

De aangekondigde pensioenhervorming belooft wat dat betreft alvast weinig goeds en is een slag in het water. De plannen bieden geen antwoord op de factuur van de vergrijzing en moedigen niet aan langer te werken om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken

Duurzame energie aan concurrentiële prijzen

Voka noemt de strijd tegen de klimaatverandering de allergrootste uitdaging van deze eeuw. Een koolstofarme economie is een noodzaak om ook in de toekomst nog bloeiende bedrijven te hebben. Het energievraagstuk speelt een belangrijke rol in de klimaatstrijd. De transformatie naar een duurzame economie vraagt een duurzame en verzekerde elektriciteitsproductie aan een concurrentiële en voorspelbare prijs.

Welke energiemix er komt, is een politieke beslissing. Maar elke beslissing zullen we toetsen aan drie criteria: de duurzaamheid, de prijscompetitiviteit en –stabiliteit en de leverzekerheid. Voka vraagt een transparant debat om de juiste beslissing te nemen maar nu zijn er veel te veel parameters en variabelen die niet bekend zijn. Daardoor komen we in politieke en ideologische discussies die polariseren maar die ons op geen enkele manier dichter brengen bij een toekomstgerichte oplossing. En die is dringend nodig”, vervolgt Wouter De Geest.

Covidregels in bedrijven

Voka roept op om de covidmaatregelen in Vlaamse bedrijven onmiddellijk terug te schroeven. De hoge vaccinatiegraad maakt het veilig om de arbeidsorganisatie weer volledig aan de werkgevers toe te vertrouwen. We hebben nog te veel regels waarvan bedrijven en burgers niet meer begrijpen waarom we ze nog hebben. Geef ondernemingen zicht op hun vaccinatiegraad zodat ze hun covidbeleid daarop kunnen afstemmen.

Het verschil tussen wat privé weer mag en wat op de werkvloer nog moet, is nu te groot. Gezien de erg hoge vaccinatiegraad in Vlaanderen vindt Voka het niet meer verantwoord om de coronamaatregelen op de werkvloer in Vlaanderen aan te houden. Voer ze dan ook snel af”, besluit Wouter De Geest.
Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

Wouter De Geest, voorzitter Voka
Wouter De Geest, voorzitter Voka
Voorzittersdebat
Voorzittersdebat
Voorzittersdebat
Voorzittersdebat
Jan Jambon, Vlaams minister-president
Jan Jambon, Vlaams minister-president

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact