Voka vraagt behoud aantrekkelijke O&O-regeling in België

Niet morrelen aan goede maatregelen

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, maakt zich zorgen over mogelijke aanpassingen van de fiscale regeling voor wetenschappelijke onderzoekers en onderzoekers in ondernemingen. De regeling houdt in dat op het loon van O&O-medewerkers slechts 20% van de bedrijfsvoorheffing moet worden doorgestort naar de staat. Dankzij deze gerichte compensatie voor de torenhoge parafiscale druk op arbeid in ons land is de werkgelegenheid binnen O&O-intensieve bedrijven in België fors toegenomen en zette ons land zich als innovatieve topregio op de kaart. Zo wordt ook productie in ons land behouden. Voka kaart het belang van de O&O-regeling aan bij minister van financiën Vincent Van Peteghem tijdens een Voka-zomerstage bij CNH Industrial in Zedelgem.

De federale regering staat voor een moeilijke budgettaire uitdaging. Het kan daarbij zeker niet de bedoeling zijn om maatregelen die hun nut ten overvloede bewezen hebben, in vraag te stellen. Voka pleit voor het behoud van de aantrekkelijke fiscale regeling voor onderzoek en ontwikkeling. Die regeling trekt buitenlandse investeringen aan, stimuleert KMO’s tot innovatie, verankert onderzoek en productie en brengt op directe en indirecte wijze werkgelegenheid met zich mee. Zonder onderzoek en ontwikkeling is onze kleine economie met hoge lasten op arbeid kwetsbaar”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

De niet-doorstorting van 80% van de bedrijfsvoorheffing op het loon van onderzoekers maakt van ons land een aantrekkingspool voor onderzoek & ontwikkeling (O&O), zowel voor multinationale bedrijven als innovatieve KMO’s. Een onderneming als CNH Industrial stelt in Belgie 380 R&D-medewerkers te werk. Mede dankzij de aanwezigheid van de onderzoeksafdelingen blijft in vele gevallen ook industriële productie in ons land verankerd. Sterke onderzoekscentra staan garant voor het behoud van jobs in ons land en zijn van essentieel belang voor de ontwikkeling van nieuwe innovatieve producten en processen ​

Verbeteringen

Voka dringt ook aan op een aantal verbeteringen aan het stelsel. Zo moeten de federale overheidsadministraties dringend met één stem spreken. Vandaag komt het voor dat de Programmatorische Overheidsdienst Belspo (federaal wetenschapsbeleid) een aanmelding van een onderneming om gebruik te maken van de R&D-lastenverlaging positief beantwoordt, maar dat de FOD Financiën nadien die beslissing betwist of er een andere interpretatie van onderzoek en ontwikkeling op nahoudt. Dat leidt tot een situatie van rechtsonzekerheid. En dat kunnen onze ondernemingen missen als kiespijn.

De O&O-regeling heeft een kostprijs van 1,2 miljard euro per jaar. In Vlaamse ondernemingen zijn 34.000 onderzoekers actief.

Minister van financiën Vincent Van Peteghem brengt op 2 september een bezoek aan CNH Industrial in Zedelgem en FrieslandCampina in Aalter voor een Voka-zomerstage. Voka kaart er de bezorgdheid van Vlaamse ondernemingen aan rond de fiscale incentives voor onderzoekers.

Over de Voka Zomerstages

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, brengt in de zomer van 2021 meer dan 120 ondernemingen en politici met elkaar in contact. De politici volgen een stage op de werkvloer tijdens een halve dag. Op die manier maakt Voka letterlijk de verbinding tussen Wetstraat en werkvloer. De politici stropen de mouwen op en helpen ondernemingen mee om de relance vorm te geven.

Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact