Voka: Vlaanderen moet alle zeilen bijzetten om industrie hier te houden

Oproep voorzitter Rudy Provoost bij politieke rentrée

We moeten er alles aan doen om de industrie in Vlaanderen te behouden en verder te versterken. Want met een tanende industrie, zal ook de rest van onze economie achteruitgaan. Met die oproep richt Voka-voorzitter Rudy Provoost zich tot de aanwezige politici op de Voka Rentrée in de Brusselse Bozar. Premier De Croo, minister-president Jambon en de verschillende Vlaamse partijvoorzitters tekenen present net als tal van ministers en parlementsleden van alle partijen. Voka roept de verschillende regeringen op om nog volop beleid te voeren in de komende maanden.

Laat het in Vlaanderen niet tot een politieke stilstand komen. Benut elke kans om nog goede zaken te realiseren. Onze industrie kan de grote klimaatsprong enkel maken in een concurrentiële omgeving en met een overheid die haar ondersteunende rol maximaal invult. De eerste stap is het creëren van een rechtszeker vergunningenkader. Het stikstofdecreet moet dan ook zo snel als mogelijk goedgekeurd worden”, zegt Rudy Provoost, voorzitter van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen.

Voka roept de verschillende regeringen op om tot de laatste dag van de legislatuur beleid te voeren.

Stikstofkader

Op Vlaams niveau moet absolute prioriteit gegeven worden aan het creëren van een juridisch robuust stikstofkader waardoor huidige en toekomstige vergunningen niet meer aan het wankelen gaan. Een programmatorische aanpak van het stikstofprobleem via een stikstofdecreet is de enige weg vooruit.

Nieuwe steuninstrumenten

Een volgende Vlaamse regering zal nieuwe steuninstrumenten moeten ontwikkelen die de industriële bedrijven toelaten om voorop te lopen in de klimaatomslag. Onze buurlanden bieden massaal steun aan de industrie en trekken daardoor nieuwe investeringen aan. De Vlaamse ondersteuning zal van een radicaal andere grootteorde moeten zijn dan de steunbedragen die vandaag gangbaar zijn.

Energienorm

Op federaal vlak is het noodzakelijk om de goedgekeurde energienorm nu ook echt toe te passen. De energieprijzen zijn in ons land merkelijk hoger dan in de rest van de wereld. Samen met de loonhandicap zorgt de energiehandicap voor een concurrentieel nadeel.

In het kader van de federale begrotingsopmaak zijn nieuwe lasten voor ondernemingen uit den boze.

Gelijk speelveld in EU

Ook op Europees gebied kan België een belangrijk rol spelen wanneer het straks de voorzittersrol opneemt in de Europese Raad. Inzake steun aan de industrie is een Europees gelijk speelveld van cruciaal belang. Het opbod van ondersteuningsmaatregelen door lidstaten met de diepste zakken is nefast voor een klein land als België.

Staatshervorming

Om de welvaartscreatie in Vlaanderen te verzekeren, is een efficiënte overheid en bevoegdheidsverdeling tussen het Vlaamse, federale en Europese noodzakelijk. Daarom moeten nu alle voorbereidingen getroffen worden voor een volgende staatshervorming waarbij onder meer de nadruk moet liggen op het regionaliseren van de bevoegdheden rond arbeidsmarkt en gezondheidszorg.


Toespraak Rudy Provoost

PDF - 89 Kb

 

Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact