Voka opgelucht dat vergunningsstop tijdelijk is afgewend

Definitief stikstofplan nog steeds noodzakelijk

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, is opgelucht dat de impasse in het stikstofdossier is doorbroken. De Vlaamse minister voor omgeving Zuhal Demir geeft haar administratie via een Ministeriële Instructie duidelijke richtlijnen over hoe de komende maanden om te gaan met vergunningsaanvragen. Een vergunningsstop die investeringen zou afremmen en dus onze economische relance en groei, is hiermee afgewend. Voka dringt wel aan op een definitieve regeling van het stikstofdossier voor het einde van dit jaar.

“Ondernemingen hebben rechtszekerheid nodig om te kunnen investeren. De impasse in het stikstofdossier zette tal van belangrijke investeringsprojecten op de helling. Dat kunnen we ons niet veroorloven, zeker niet in deze belangrijke maanden waarin de relance zich op gang trekt. We zijn opgelucht dat de minister tot een tijdelijke oplossing is gekomen, al blijft een definitief stikstofkader dringend noodzakelijk”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Voka begrijpt dat er ingrepen nodig waren aan het regelgevende stikstofkader om aan de Europese natuurbeschermingsverplichtingen te voldoen. De Vlaamse minister voor omgeving komt met de ​ Ministeriële Instructie tegemoet aan de problematische en acute situatie die was ontstaan nadat de Raad voor Vergunningsbetwisting in februari het voorlopige stikstofkader uit 2016 onderuit haalde. Tal van geplande investeringsprojecten werden hierdoor geconfronteerd met het vooruitzicht van een de facto vergunningsstop. Het gaat daarbij om investeringsprojecten in de industrie, bouw en infrastructuur, de energiesector en de agro-industrie.

Voka is opgelucht dat de Ministeriële Instructie is opgesteld op basis van objectieve cijfers. Er worden noodgedwongen bijkomende beperkingen opgelegd aan ondernemingen met een stikstof- of ammoniakuitstoot maar de industriële processen worden pragmatisch benaderd. Dat is logisch op basis van reeds geleverde inspanningen en rekening houdende met de werkelijke effecten op de natuur. Industriële activiteiten worden vandaag al bijzonder streng gereglementeerd en gemonitord. Dat heeft ervoor gezorgd dat onze industrie steeds minder milieubelastende stoffen uitstoot en dat de bijdrage van de industrie tot het stikstofprobleem verwaarloosbaar is. Minder dan 2% van de stikstofneerslag in Vlaamse natuurgebieden is vandaag afkomstig van onze industrie.

De rechtsonzekerheid die de afgelopen weken heerste, is nu voorlopig van de baan. Voka benadrukt dat de definitieve oplossing die nu tegen eind 2021 in het vooruitzicht wordt gesteld, echt noodzakelijk blijft. Ondernemingen hebben rechtszekerheid nodig op een zo lang mogelijke termijn. Zonder rechtszekerheid komen investeringsplannen op de helling te staan. In deze tijden van economische relance moeten we er alles aan doen om investeringen aan te trekken en te laten doorgaan. Daarom is ook een definitief stikstofplan hard nodig.

Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka
Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact