Voka: nieuwe versoepelingen vanaf 1 september zijn nieuwe start

Maar Brusselse situatie zorgwekkend

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, ​ vindt het logisch dat vanaf september de coronamaatregelen onder meer in de horeca, cultuur- en evenementensector worden versoepeld. De telewerkaanbeveling wordt geschrapt. De arbeidsorganisatie komt terug bij de werkgevers te liggen. De beslissingen van het Overlegcomité maken een nieuwe start van de samenleving vanaf september mogelijk. Voka is wel erg bezorgd om de epidemiologische situatie in het Brussels hoofdstedelijk gewest. De te lage vaccinatiegraad in Brussel hypothekeert de terugkeer naar kantoor voor alle bedrijven in Brussel en de relance van de economie in het Brussels gewest.

Vanaf september maken we met de hele samenleving een nieuwe start. Het onderwijs kan weer volwaardig lesgeven, werknemers kunnen weer collega’s ontmoeten en op de werkvloer werken, de cultuur- en evenementensector kan met de nodige maatregelen quasi weer op volle capaciteit draaien, de horeca ziet vele beperkingen wegvallen en ook de sectoren die het langst gesloten bleven krijgen een concreet zicht op heropening. Eind september kunnen alle maatregelen achter de rug zijn”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Telewerk

Vanaf 1 september laat de overheid elke aanbeveling rond telewerk los, een logisch gevolg van de hoge vaccinatiegraad in Vlaanderen. Dat betekent niet dat telewerk zal verdwijnen. Het komt aan de werkgevers toe om samen met hun medewerkers afspraken te maken over het eventuele structurele karakter van telewerk. “Het is een goede zaak dat de arbeidsorganisatie opnieuw bij de ondernemingen zelf komt te liggen. Zij zullen er alles aan doen om de werkplekken veilig en gezond te houden. De economie groeit weer, de orderboeken van de bedrijven staan weer vol, we hebben onze werknemers nodig in de allerbeste omstandigheden om samen verdere groei mogelijk te maken”, vervolgt Hans Maertens.

Brussel

De Brusselse situatie zet een stevige domper op de nieuwe start in september. De normalisering die in de rest van het land tot stand komt, zal in Brussel minstens een maand vertraging oplopen. De Brusselse economie is voor een stuk afhankelijk van de vele pendelaars. Dit extra uitstel betekent opnieuw een klap voor de al zwaar getroffen Brusselse dienstverleners. “We roepen de Brusselse verenigingen, religieuze gemeenschappen en werkgevers op om samen met de overheid zo snel mogelijke bijkomende vaccinatie-acties op te zetten. In de komende maand is koste wat het kost een forse vaccinatieversnelling nodig in Brussel. Brussel kan het zich als meervoudige hoofdstad niet permitteren om de slechtste van de Europese klas te zijn. Het wordt de komende weken erop of eronder voor Brussel”, aldus nog Hans Maertens.

Nieuwe start

We zetten vandaag weer een nieuwe stap in de normalisering van het maatschappelijk en economisch leven. We rekenen er op dat eind september alle resterende maatregelen zullen afgebouwd worden en dat de federale crisisaanpak overgaat naar de regio’s, provincies en gemeenten. Daarmee zal een einde komen aan deze zware gezondheidscrisis met grote gevolgen”, aldus nog Hans Maertens.
Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact