Voka laat 200 experten debatteren en samenwerken tijdens Vijfdaagse van de Groei

13 thematische discussies en gesprekken met ruim 200 zeer diverse deelnemers op 5 dagen tijd, dat is de Vijfdaagse van de Groei van Voka. Voortbouwend op het Plan Samen Groeien dat de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka begin september voorstelde, wordt nu gedebatteerd en concreet inhoud gegeven aan de plannen om van Vlaanderen een Europese topregio te maken tegen 2030. “Vlaanderen heeft het potentieel en de ambitie om tot de Europese top te behoren. Om dat te bereiken, moeten we niet alleen het bedrijfsleven maar de hele samenleving in beweging krijgen. Daarom is het Plan Samen Groeien ook opgesteld als een open invitatie om hieraan mee te werken. Deze Vijfdaagse toont aan dat er een grote bereidheid is om hier gezamenlijk aan mee te werken”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Vandaag, woensdag 9 december, geeft Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, de aftrap van haar Vijfdaagse van de Groei. De vijfdaagse loopt tot en met dinsdag 15 december. Tijdens 13 thematische debatten en overlegmomenten wordt dieper ingegaan op de thema’s van het Plan Samen Groeien, dat Voka begin september lanceerde.

“Met ons Plan Samen Groeien willen we onze samenleving en economisch weefsel vorm geven voor de komende tien jaar. Daarin staan voor ons enkele zaken centraal: ten eerste is er economische groei nodig om uit het economisch dal na de Coronacrisis te geraken maar ook om de welvaartsstaat verder te kunnen waarborgen en uitbouwen. Die groei moet dus ten goede komen van iedereen en niet kapitaliseren op een ander. Daarom pleiten wij voor gedeelde groei, want dat is ook gezonde groei.

Ten tweede moet die gezonde economische groei stoelen op drie pijlers: duurzaamheid, digitalisering en gezondheid. Om dat te bereiken, heb je verschillende hefbomen nodig zoals een goed werkende arbeidsmarkt en modern onderwijs, een open en inclusief Vlaanderen, een efficiënte overheid, focus op innovatieve en competitieve bedrijven. Al die zaken hebben we verder uitgewerkt in 13 thematische gesprekken”, zegt Hans Maertens.

Uitgestoken hand

Bij de lancering van het Plan Samen Groeien op de Rentree van Voka begin september, klonk het dat dit Plan nog niet af was en dat Voka de hand uitstak naar de hele samenleving om dit verder te verfijnen. “Dat doen we nu tijdens de Vijfdaagse van de Groei. In totaal zullen zo’n 200 mensen deelnemen aan een van de gesprekken. We nodigen dus zeer breed uit. Het zijn niet alleen ondernemers, maar ook vertegenwoordigers van de vakbonden, academici, jongerenvertegenwoordigers, digitale experten, afgevaardigden van milieuverenigingen en topeconomen. We willen van het Plan Samen Groeien op termijn een breed gedragen beweging maken en reiken dus de hand naar iedereen”, aldus Hans Maertens.

De Vijfdaagse van de Groei is zeker nog niet het eindpunt voor het Plan Samen Groeien van Voka. Om te vermijden dat de gesprekken uitmonden in praatbarakken zonder verder gevolg, worden na elke sessie concrete acties opgesteld waarachter iedereen zich kan scharen. Dat zal dan weer een vervolg krijgen in de komende maanden en jaren. “We zullen hier nog lang op blijven inzetten, steeds met een open blik en een uitgestoken hand. Na de coronacrisis moeten we samen doorgaan maar ook opnieuw samen groeien”, zegt Hans Maertens.

De aftrap wordt vandaag om 08.00 uur gegeven met de jongerensessie i.a.v. Vlaams minister Benjamin Dalle. De twee overige sessies van vandaag gaan over een inclusiever Vlaanderen en over vrouwelijk ondernemerschap. Die laatste sessie met een exclusief vrouwelijk panel.

Meer informatie

De overige thema’s en deelnemers aan de gesprekken zijn op te vragen bij Kasper Demol.

Kasper Demol – woordvoerder

0472 58 63 76 – \kasper.demol@voka.be 

Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact