Voka: Internationale handel is en blijft de levenslijn voor onze Vlaamse bedrijven

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, benadrukt op de exportbeurs van Flanders Investment & Trade in Brussels Expo dat het van groot belang is om de internationale concurrentiekracht van onze ondernemingen op peil te houden. Het belang van de internationale handel voor onze kleine Vlaamse economie kan moeilijk overschat worden. Om de Vlaamse export alle groeikansen te geven, vraagt Voka actie op drie domeinen: de internationale handelsomgeving overeind houden, de stijgende loonkosten beteugelen en de problemen in de aanvoerketens aanpakken.

Met Voka willen we de afscheidnemende gedelegeerd bestuurder van Flanders Investment & Trade Claire Tillekaerts van harte danken voor haar aanzienlijke bijdrage aan de internationalisering van onze bedrijven en de uitbouw van de Vlaamse welvaart. We wensen haar opvolger Joy Donné alle succes toe. De export is de levenslijn van onze Vlaamse economie. We verwachten dat het FIT ook in de komende jaren er alles aan doet om onze exporterende bedrijven nog sterker op de wereldkaart te zetten. Ook het aantrekken van buitenlandse investeringen blijft noodzakelijk voor onze ​ Vlaamse economie”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Ons land verliest zijn positie in de top 5 van meest aantrekkelijke landen om buitenlandse investeringen aan te trekken. België blijft bovengemiddeld sterk presteren in de barometer van EY, maar moet toch de vijfde plaats aan Frankrijk laten. Dat toont aan dat we waakzaam moeten zijn en blijven werken aan de internationale positie van Vlaanderen.

De internationale handel is bijzonder belangrijk voor de welvaart in Vlaanderen en België. Eén op de drie jobs in Vlaanderen is afhankelijk van internationale handel. Het Vlaams gewest was in 2021 verantwoordelijk voor 82 procent van de Belgische export en 84 procent van de import.

Drie uitdagingen beheersen momenteel de internationale handel vanuit Vlaanderen.

De loonkosten in België stijgen fors door de opeenvolgende loonindexeringen. De loonhandicap met het buitenland neemt toe en zal straks 6% bedragen. Dat heeft tot gevolg dat exporterende bedrijven concurrentiekracht verliezen. In een recente Voka-enquête geeft 17% van de grote ondernemingen aan omwille van de stijgende loonkosten na te denken over een gedeeltelijke verhuis van bedrijfsactiviteiten naar het buitenland.

De internationale handelsomgeving is grondig dooreengeschud door de oorlog in Oekraïne. Sommige waarnemers gaan ervanuit dat de oorlog nog jarenlang kan aanslepen. Internationale handel is het meeste gebaat bij stabiliteit en vrede. Zolang er geen vrede is in Oekraïne, moet de Europese Unie alles in het werk stellen om de internationale vrije handel zo min mogelijk te belemmeren. De laatste jaren zijn stappen gezet inzake defensief handelsbeleid, nu is het tijd om ook offensieve stappen te zetten. Denk hierbij aan het sluiten en ratificeren van (nieuwe) handelsverdragen en door de relaties met partnerlanden uit te diepen.

De toevoerlijnen van bedrijven blijven verstoord. De leverproblemen die gestart zijn tijdens de coronacrisis zijn nooit meer weggegaan. De Oekraïnecrisis en de problemen in Chinese havens hebben de situatie verder verergerd. Waar mogelijk, moeten hinderpalen worden weggewerkt zodat internationale leveringen weer vlot getrokken kunnen worden. Zonder taboes zal moeten nagedacht worden over het terug naar Europa brengen van strategische productiefaciliteiten.

Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact