Voka: goed dat Vlaams energie- en klimaatplan realiteitszin behoudt
6 juli 2025

Voka, het netwerk van Vlaamse ondernemingen, heeft kennisgenomen van het geactualiseerde Vlaamse energie- en klimaatplan en stelt vast dat het plan de nodige realiteitszin behoudt. De doelstelling blijft op -40% tegen 2030, wat voor een geïndustrialiseerde en dichtbebouwde regio als Vlaanderen al een aanzienlijke uitdaging vormt. De focus in het plan ligt op de gebouwde omgeving, de transportsector en de landbouw, die momenteel nog de grootste uitstoot kennen.
Op aandringen van Voka worden er geen bijkomende verplichtingen opgelegd aan de kleinere industrie, die niet onder het Europese emissiehandelssysteem valt. De industrie liet de afgelopen jaren immers al een significante daling van de emissies optekenen en zit op koers om de doelstellingen voor 2030 te behalen.
De belangrijkste maatregel betreft een taks shift van elektriciteit naar fossiele brandstoffen. Voka heeft altijd gepleit voor een lastenverlaging op elektriciteit om elektrificatie in de industrie te stimuleren. Met de komst van ETS2 vanaf 2027 zullen fossiele brandstoffen per definitie gevoelig duurder worden. Om competitief te blijven, hebben onze bedrijven zowel nood aan concurrentiële elektriciteits- als gasprijzen.
“Voka begrijpt dat een aantal kosten voor de openbare dienstverplichtingen en de bijdrage aan het Energiefonds vanaf 2028 verschoven worden naar fossiele brandstoffen. Het is evenwel een belangrijk aandachtspunt om een kostenshock in de gasprijzen te vermijden. We zullen de modaliteiten van deze taks shift nauwgezet opvolgen, zodat bedrijven geen competitieve nadelen ondervinden door het verschuiven van de lasten. Op onze vraag wordt de degressiviteit die vandaag bestaat voor grote aardgasverbruikers ook overgenomen voor elektriciteit”, stelt Frank Beckx, directeur van het Kennis- en Lobbycentrum van Voka.
Verdere ondersteuning voor de transitie van bedrijven wordt voorzien via een ‘contracts for difference’-regeling voor de vergroening van warmte. “Een expliciete vraag van Voka, gezien het succes van het pilootproject dat grotendeels op de grote industrie gericht was. Dit is een vernieuwende vorm van financiering met meer slagkracht dan klassieke subsidiëring”, vervolgt Frank Beckx.
“De non-ETS-industrie laat tot nu toe al een mooi emissie-reductiepad optekenen. We zijn tevreden dat er geen extra verplichtingen worden opgelegd en dat er werk wordt gemaakt van bijkomende ondersteuning, maar de taks shift blijft een aandachtspunt. Met dit plan toont de Vlaamse regering vertrouwen in de bedrijven om samen werk te maken van de energie- en klimaattransitie”, besluit Frank Beckx.