Voka-enquête: 80% ondernemingen wil loonpremie niet toekennen

Als ondernemingen zelf mogen beslissen over de uitreiking van een loonpremie, zou 8 op de 10 de premie niet toekennen. Dat blijkt uit een nieuwe enquête van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, bij 500 bedrijven. Bedrijven staan niet te springen om de invoering van de koopkrachtpremie, zoals recent geformuleerd in het voorstel van de federale regering aan de sociale partners in de Groep van 10. De loonkosten vormen vandaag immers de allergrootste zorg van de bedrijfswereld. Ondernemingen vragen prioritaire politieke actie om de loonstijgingen binnen de perken te houden.

Bedrijven vragen zich vertwijfeld af wat de politiek kan doen om de ongeziene loonstijgingen te temperen. Toch gebeurt het omgekeerde: de federale regering stelt bovenop de index nog nieuwe loonpremies voor. De concurrentiepositie van onze bedrijven staat sterk onder druk. We hebben nu geen extra premies nodig maar wel een mildering van de loonkoststijging, bijvoorbeeld door een indexsprong”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

De federale regering bereikte recent een akkoord over het loonkader voor de komende twee jaar. Daarin is voorzien in de mogelijkheid voor bedrijven die winst realiseren, van een loonpremie van 500 euro tot 750 euro, bovenop de index. Het toekennen van de premie en de grootte ervan moeten op sectoraal niveau worden onderhandeld. Bedrijven zijn ​ absoluut ​ geen vragende partij om premies bovenop de index in te voeren. Uit de enquête van Voka blijkt nu dat 80% van de ondernemingen de premie niet zou toekennen, mochten ze daar zelf over kunnen beslissen.

De loonkosten zijn nergens in Europa sneller gestegen dan in België. In de periode ’22-’24 zullen de Belgische lonen door de automatische indexering met 21% stijgen, wat overeenkomt met een extra loonkost voor de private ondernemingen van 32 miljard euro. De loonpremies tot 750 euro dreigen dat bedrag verder te laten oplopen. Belgische bedrijven zien de loonhandicap op die manier verder toenemen.

Omzetdaling

Bedrijven kijken aan tegen een omzetdaling met gemiddeld 3% in het laatste kwartaal van dit jaar. Ook volgend jaar wordt een gelijkaardige omzetdaling verwacht. Daarmee wordt het recessiescenario voor de Belgische economie nogmaals bevestigd. De stijgende loonkost is de belangrijkste belemmering voor de activiteit op dit moment.

Ondernemingen nemen maatregelen om de stijgende loonkosten op te vangen. De investeringsplannen voor de komende twee jaar worden gemiddeld met 12% teruggeschroefd. Eén op de drie bedrijven verwacht een inkrimping van de personeelsgroep door te voeren in de komende maanden.

Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Neem contact op met