Vlaamse Ondernemers pleiten voor oprichting STEM-centrum
Nieuwe STEM-agenda om vele vacatures te blijven invullen
18 juni 2021
De Vlaamse Ondernemers, verenigd in het Vlaams werkgeversplatform, pleiten voor de oprichting van een Vlaams STEM-expertisecentrum. De nood aan geschikte medewerkers is nijpend bij ondernemingen die op zoek zijn naar technische profielen. De vernieuwde STEM-agenda die de Vlaamse regering vandaag goedkeurde, moet helpen om meer mensen warm te maken voor STEM-opleidingen en -beroepen.
“Een betere coördinatie van alle initiatieven rond STEM zal meer resultaat opleveren. We zijn dan ook blij dat de Vlaamse regering in haar nieuwe STEM-agenda voor het komende decennium plaats maakt voor de oprichting van zo’n STEM-expertisecentrum”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, in naam van de Vlaamse Ondernemers.
De voorbije jaren werden, onder impuls van het vorige STEM-actieplan, vele waardevolle initiatieven en acties ontwikkeld op het terrein. De nieuw goedgekeurde STEM-agenda onderzoekt de oprichting van een STEM-expertisecentrum. Dit centrum zal een coördinatie- en kenniscentrum zijn waar iedereen – of het nu om STEM in de vrije tijd, in het onderwijs of op de arbeidsmarkt gaat – terecht kan om te connecteren, kennis te vergaren of zicht te krijgen op het ondersteuningsaanbod. Het kan een opportuniteit bieden om succesvolle projecten op te schalen.
“Om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken, moeten we inzetten op alle paarden tegelijk. Meer kinderen, jongeren en jongvolwassenen moeten kiezen voor STEM-opleidingen. STEM-leraren en -opleiders moeten versterkt worden in hun competenties. De bestaande arbeidskrachten moeten waar nodig bijgeschoold en omgeschoold worden. Dat alles vraagt coördinatie tussen verschillende actoren en niveaus. We zijn er met de Vlaamse Ondernemers van overtuigd dat die coördinatie beter kan om meer impact te creëren. De oprichting van een STEM-expertisecentrum moet dan ook onderzocht worden”, legt Hans Maertens uit.
Een Vlaams STEM-centrum moet zich kunnen meten met soortgelijke buitenlandse voorbeelden in Finland, Duitsland, Denemarken en Frankrijk. Het toekomstige centrum moet worden gedragen, aangestuurd en gefinancierd door de Vlaamse overheid, de arbeids- en de onderwijswereld samen.
Vandaag bestaan er reeds in elke Vlaamse provincie Regionale Technologische Centra (RTC’s). In die RTC’s wordt de connectie gelegd tussen arbeidsmarktactoren en het onderwijs. RTC’s zorgen er bijvoorbeeld voor dat gespecialiseerde infrastructuur en apparatuur toegankelijk wordt gemaakt voor scholen die technische studierichtingen aanbieden. De RTC’s zijn vandaag echter geen coördinerende instantie die in heel Vlaanderen een STEM-strategie kunnen uitrollen. Een hervorming van de RTC’s kan een eerste stap vormen om naar een STEM-centrum te evolueren.
De nieuwe STEM-agenda 2020-2030 kreeg vandaag groen licht van de Vlaamse regering. Positief zijn de verschillende maatregelen om de STEM-instroom te vergroten. Dat is dringend nodig want het aantal openstaande vacatures blijft onveranderd hoog. De industrie snakt naar meer en diverse STEM-profielen. Het gaat niet alleen om een mismatch tussen vraag en aanbod, maar ook over de upskilling en reskilling van medewerkers op de werkvloer.
Wie zijn de Vlaamse Ondernemers?
De Vlaamse Ondernemers is een samenwerkingsverband tussen Voka en 17 Vlaamse sectororganisaties, verenigd in het Vlaams Werkgeversplatform. De leden van het platform zijn naast Voka: Agoria Vlaanderen, de Belgische Petroleumfederatie, Comeos, essenscia Vlaanderen, Febeg, Febetra, Febiac, Federgon, Fedustria Vlaanderen, Fevia Vlaanderen, Denuo, Indufed, Staalindustrie Verbond, Traxio, Vlaamse Confederatie Bouw, Vlaamse Havenvereniging, Vlozo.
Wat is STEM?
STEM is een internationaal letterwoord dat staat voor een waaier aan technologische, technische, exact-wetenschappelijke en wiskundige opleidingen en beroepen. STEM staat voor Science, Technology, Engineering, Mathematics.