Vlaamse Ondernemers op duurzaamheidstour door Vlaanderen

Vlaamse scholieren ontdekken samen met ministers duurzame karakter van ondernemingen

Met een roadshow doorheen de vijf Vlaamse provincies laten de Vlaamse Ondernemers – 19 Vlaamse werkgevers-en sectororganisaties – ministers en jongeren zelf ontdekken welke positieve impact bedrijven hebben op de klimaatuitdagingen. Vandaag bezocht Vlaams minister-president Jan Jambon Luminus en LS Bedding. De ondernemingen tonen dat duurzaam ondernemen echt in het DNA zit van Vlaamse bedrijven. In elke Vlaamse provincie krijgen twee bedrijven een delegatie over de vloer met werkgevers, een Vlaamse minister en een klas scholieren of studenten uit de buurt. De bedrijven vormen een staalkaart van de diverse sectoren en beroepsgroepen in Vlaanderen. Alle verplaatsingen tijdens de duurzaamheidstour gebeuren met een hybridebus van De Lijn.

“We willen jongeren inspireren om te kiezen voor een studierichting waarmee ze kunnen meebouwen aan een duurzame toekomst voor onze economie”, klinkt het bij de Vlaamse Ondernemers.

Voka

Duurzaamheid is in elke bestuurskamer een topprioriteit. In deze duurzaamheidstour laten de ondernemingen zien hoe zij concreet hun bedrijfsvoering aanpassen aan de klimaatuitdagingen. Er is nog een hele weg af te leggen om te komen tot een CO2-arme economie. We hebben de nieuwe generatie nodig om te kunnen blijven innoveren. We zijn dan ook blij met de interesse van scholen in heel Vlaanderen voor deze duurzaamheidstour”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Technopolis

De deelnemende scholen kregen in aanloop naar de duurzaamheidstour een werknemer van het bedrijf dat ze zullen bezoeken voor de klas. Tijdens de bedrijfsbezoeken worden de jongeren begeleid door medewerkers van Technopolis.

“Net als de deelnemende bedrijven wil Technopolis jongeren ervan overtuigen dat iederéén een steentje kan bijdragen aan een duurzame toekomst. We twijfelden dan ook geen seconde om voor het tweede jaar op rij op de bus van de ‘Vlaamse Ondernemers’ te springen. We helpen deze bedrijven graag om hun boodschap te verspreiden bij jongeren. Dit doen we net als vorig jaar via onze flitsende vlogs op YouTube en andere kanalen die populair zijn bij jongeren”, zegt Stephane Berghmans, CEO Technopolis.

De Lijn

Alle verplaatsingen tijdens de duurzaamheidstour gebeuren in een speciaal bestickerde hybride bus van De Lijn.

Vanzelfsprekend vormt duurzaamheid de komende jaren ons stokpaardje. Bij De Lijn staat duurzaamheid zowel voor een totale vergroening van ons wagenpark en onze infrastructuur, als voor het verduurzamen van onze processen en bedrijfscultuur. De samenwerking met de verschillende actoren in het mobiliteitsveld is daarbij van cruciaal belang. Vanuit die optiek is De Lijn dit prachtige initiatief dan ook bijzonder genegen, en zetten we graag onze schouders eronder”, zegt Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn.

 

Het volledige programma van de duurzaamheidstournee

11 oktober, Jan Jambon en bachelorstudenten elektromechanica (HOGent) bezoeken Luminus en LS Bedding.

 • Start om 8u45 stipt bij Luminus, Ham 68, 9000 Gent
 • Bezoek aan de elektriciteitscentrale op aardgas die het variabel karakter van wind- en zonne-energie opvangt (Luminus)
 • Bezoek aan matrassenproductie met focus op hergebruik van materialen (LS Bedding)

13 oktober, Hilde Crevits en leerlingen 6e middelbaar wetenschappen (Maerlant Atheneum Blankenberge) bezoeken ICO en Daikin.

 • Start om 8u45 stipt bij ICO, Margareta Van Oostenrijkstraat 1, 8380 Zeebrugge
 • Bezoek aan de zeeterminal met grootste Belgische windmolenpark aan land (ICO)
 • Bezoek aan productiesite met focus op warmtepompen (Daikin)

14 oktober, Zuhal Demir en leerlingen uit het 6e middelbaar elektromechanica en industriële wetenschappen (Technisch Heilig-Hartintituut Tessenderlo) bezoeken Borealis en Out of Use.

 • Start om 10u stipt bij Borealis, Industrieweg 148, 3583 Paal
 • Bezoek aan polypropyleenfabriek met focus op energie-uitwisseling (Borealis)
 • Bezoek aan recyclagefaciliteiten voor hergebruik van batterijen van elektrische voertuigen (Out of Use)

19 oktober, Lydia Peeters en leerlingen uit het 5e middelbaar wetenschappen-wiskunde (Atheneum De Ring Leuven) bezoeken AB Inbev en Rein4ced.

 • Start om 8u45 stipt bij AB Inbev, Aarschotsesteenweg 20, 3000 Leuven
 • Bezoek aan de brouwzaal en demonstratie van de e-vrachtwagen (AB Inbev)
 • Bezoek aan de firma met focus op de nieuwe composietmaterialen voor fietsframes made in Belgium (Rein4ced)

21 oktober, Bart Somers en leerlingen uit 6e middelbaar wetenschappen (Sint-Jozef Geel) bezoeken Nike en AGC Glass.

 • Start om 8u45 stipt bij Nike European Logistics Campus, Nieuwe Dijk 1, 3945 Ham
 • Bezoek aan de nieuwste distributiecentra met focus op hernieuwbare energiebronnen (Nike)
 • Bezoek aan glasproductie-eenheid waar glas geproduceerd wordt op basis van wit zand uit Mol (AGC Glass)

De pers is welkom bij elk bezoek. Graag vooraf aanmelden.

De Vlaamse Ondernemers?

De Vlaamse Ondernemers is een samenwerkingsverband tussen 19 sector- en werkgeversorganisaties: Agoria Vlaanderen (technologie), de Belgische Petroleumfederatie (petroleum), Comeos (handel en diensten), essenscia Vlaanderen (chemie en life sciences), Febeg (elektriciteit en gas), Febetra (transport en logistieke diensten), Febiac (gemotoriseerde wegvoertuigen), Federgon (HR-diensten), Fedustria Vlaanderen (textiel, hout en meubel), Fevia Vlaanderen (voeding), Denuo (circulaire economie), Indufed (glas, papier en karton), Staalindustrie Verbond (staal), Traxio (mobiliteitsprofessionals), Vlaamse Confederatie Bouw (bouw), Vlozo (zorg), Vlaamse Havenvereniging (havengemeenschappen), Voka (Vlaams netwerk van ondernemingen) en WF-FE (internationale handel, vervoer en logistiek).

Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact