Vlaamse economie sputtert: meer dan 1 op 4 Vlaamse bedrijven stellen groeiplannen neerwaarts bij

Voka-enquête bij 600 ondernemingen

In een nieuwe Voka-enquête bij 600 Vlaamse ondernemers gaan de waarschuwingslichten over onze economie aan. De bevraagde bedrijven verwachten geen enkele groei in het tweede kwartaal. Vooral de hoge loonkosten wegen zwaar. “Deze code oranje mag geen code rood worden”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen. “Er is nu een economisch beleid nodig dat inzet op concurrentiekracht, innovatie en werken niet bestraft maar net aanmoedigt.”

De Vlaamse economische motor blijft sputteren, dat toont een nieuwe Voka-enquête aan. Voor het tweede kwartaal van dit jaar verwachten de bevraagde ondernemingen geen groei van de omzet. Voor heel 2023 gaan ze uit van amper 1,5 procent groei. Meer dan een kwart (27%) stelt groei- plannen neerwaarts bij. Eén op de drie verlaagt de investeringsplannen. Gemiddeld zouden de investeringen de komende twee jaar stagneren.

“We hebben net meer investeringen nodig om onze economie en onze bedrijven na enkele crisisjaren weer volop te doen draaien”, stelt Hans Maertens. “Dat is slecht nieuws voor ons allemaal, want als onze economie sputtert doet onze welvaart dat ook. En investeringen van vandaag zijn de jobs voor morgen.”

De grootste rem op de economische activiteit vormen de loonkosten: 44% van de bevraagde ondernemingen schuift dit als grootste belemmering naar voor. Hans Maertens: “De zware factuur van de automatische koppeling van de lonen aan de index blijft als een molensteen om de nek van onze Vlaamse bedrijven hangen. Onze ondernemingen moeten zich duidelijk herstellen van de forse loonstijgingen in de voorbije maanden en jaren.” Bovendien duiken er alarmerende signalen op uit de retail en de bouw, waar de omzet en orderboeken snel slinken.

“Onze economie is aan het slabakken, en dus mag het beleid dat zeker nu absoluut níet doen. Er moet nú een economisch beleid gevoerd worden”, beklemtoont Hans Maertens. “Er rest onze regeringen nog meer dan een jaar tot de verkiezingen. Dat is veel te vroeg om in campagnemodus te gaan, zeker gezien de uitdagingen waar onze Vlaamse ondernemingen en onze economie nu voor staan. Hier niets aan doen is geen optie. Onze toekomstige welvaart hangt ervan af.”

Drie punten zijn cruciaal om onze economische motor weer aan te zwengelen:

  • Een beleid dat onze concurrentiekracht ondersteunt

Er moet nu gepraat worden over de aanpassing van de automatische koppeling van de lonen aan de index. Gemiddeld liggen de loonkosten vandaag 11% hoger dan een jaar geleden. Voor de volgende 12 maanden verwachten Vlaamse ondernemers een verdere stijging met nog eens 5%, duidelijk hoger dan eerdere macro-economische inschattingen van 2 à 3%. Dit is onhoudbaar en prijst onze Vlaamse bedrijven uit de (internationale) markt. Onze concurrentiehandicap ten opzichte van de buurlanden is weer opgelopen.

  • Een beleid dat innovatie ondersteunt

Durfkapitaal en nieuw ondernemerschap moet ondersteund worden. Dat doe je niet door niet door te morrelen aan de DBI-aftrekken, waardoor je durfkapitaal wegjaagt, of de investeringsaftrek uit te stellen. De regeringsplannen voor een fiscale hervorming zijn wat dat betreft verontrustend.

  • Een beleid dat talent ondersteunt

Dat doe je niet door te morrelen aan de auteursrechtenregeling, de warrantenregeling of de pensioenplannen 2de pijler. Deze regering lijkt ondernemen en hard werken eerder te willen bestraffen dan net te willen aanmoedigen. Terwijl net degenen die hard werken en risico nemen het verschil maken. Zo doken er deze week berichten op dat minister van Pensioenen Karine Lalieux de uitkering van groepsverzekeringen zwaarder wil belasten.

“Dit is compleet onaanvaardbaar”, vindt Hans Maertens. “Keihard werken en naarstig decennialang geld opzij te zetten voor je oude dag wordt zo gepenaliseerd. Dat is toch de wereld op zijn kop? En er dreigt weer eens contractbreuk gepleegd te worden vanuit de overheid. Binnenkort is het 1 mei. Ik nodig alle politici uit om er een échte Dag van de Arbeid van te maken, zonder holle frasen en ondoordachte voorstellen en wel met concrete acties om hard werken en ondernemen te stimuleren in dit land.”
Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact