Vernietiging vergunning Project One is mokerslag voor Vlaamse economie

Voka vraagt onmiddellijk extra bijeenkomst van de Vlaamse regering

De vernietiging van de vergunning voor Project One van INEOS door de Raad voor Vergunningsbetwistingen is een mokerslag voor de Vlaamse economie. Een van de grootste investeringsprojecten van de afgelopen jaren komt op de helling te staan door het ontbreken van een definitief stikstofkader in Vlaanderen. Ook andere investeringsprojecten komen imminent in gevaar. Voka vraagt met aandrang een extra bijeenkomst van de Vlaamse regering om het stikstofdecreet zo snel mogelijk in eerste lezing goed te keuren.

Het internationale investeringsklimaat in Vlaanderen krijgt vandaag een uppercut van jewelste. Welk bedrijf zal in deze context nog het risico willen lopen om te investeren in onze economie? De Vlaamse Regering draagt een grote verantwoordelijkheid voor dit falen. Het ontbreken van een definitief stikstofkader maakt elke vergunning onzeker. De Vlaamse Regering heeft geen andere optie dan zo snel mogelijk bijeen te komen om het stikstofdecreet in eerste lezing goed te keuren. Nu met vakantie gaan alsof er niets aan de hand is, zou onvergeeflijk zijn”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen.

Dit arrest zendt een nefast signaal uit naar buitenlandse investeerders in Europa en daarbuiten. Vlaanderen komt op de helling te staan als potentiële investeringslocatie.

Ook in de Antwerpse industrie is het nieuws ingeslagen als een bom.

“Dit is een zwarte dag voor de Antwerpse industrie en bij uitbreiding voor de welvaart van heel Vlaanderen”, zegt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. “Het belang van Project One van INEOS kan niet overschat worden. Niet enkel omdat er 450 jobs aan vasthangen en er een investering van meer dan 4 miljard euro mee is gemoeid. Project One is vooral een belangrijke meerwaarde voor het industriële ecosysteem van Antwerpen, en het versterkt wereldwijd ook ons imago als topregio voor investeringen in chemie. Begin dit jaar nog hadden we INEOS-oprichter sir Jim Ratcliffe op bezoek, die zelf de keuze voor Antwerpen als meest ideale locatie in de verf kwam zetten”.

Het INEOS-arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen toont glashelder aan dat de Vlaamse economie op zo een kort mogelijke termijn een definitief stikstofkader nodig heeft. Zonder een decretaal verankerde stikstofaanpak staat potentieel elke vergunning op de helling. Een de facto vergunningenstop is imminent en zou grote schade toebrengen aan onze economie.

De Vlaamse Regering moet er alles aan doen om het bereikte politiek akkoord van 10 maart 2023 over een Definitieve Programmatische Aanpak Stikstof (D-PAS) zo snel als mogelijk om te zetten in een decreet. Zoniet komen ook andere investeringsprojecten in Vlaanderen in de toekomst in gevaar.

Contact Voka Antwerpen-Waasland: Pieter Leuridan (0478 58 19 76)

Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact