Vaccineren op de werkvloer eindelijk mogelijk

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, is opgelucht dat vaccineren op de werkvloer mogelijk wordt. In een eerste fase zal geprikt worden bij 7 Vlaamse bedrijven met minstens 1.000 werknemers. Het moet de ambitie zijn om na die eerste fase ook in andere bedrijven de vaccinatie op de werkvloer mogelijk te maken. Vaccineren op de werkvloer kan volwaardig geïntegreerd worden in de huidige en de toekomstige vaccinatiecampagnes. Voka pleit er al maanden voor om bedrijven te laten meehelpen aan de vaccinatie.

We zijn blij dat de ministers van volksgezondheid onze argumentatie zijn gevolgd om vaccineren op de werkvloer mogelijk te maken. We moeten alle mogelijkheden benutten om zoveel en snel mogelijk mensen een derde boosterprik te geven. Voor de helft van alle werknemers is telewerk geen optie. Zij krijgen voortaan de kans om op het werk een coronavaccin te krijgen”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Een proefproject wordt opgestart waarbij vaccineren op de werkvloer mogelijk wordt voor 10 ondernemingen in België, waarvan 7 in Vlaanderen. Het gaat om ondernemingen waar meer dan 1.000 medewerkers op eenzelfde site werken. Enkel de medewerkers die een niet-telewerkbare functie vervullen, komen in aanmerking voor het vaccin op de werkvloer. De keuze voor vaccinatie is vrijwillig.

Ondernemingen die deelnemen aan het proefproject:

  • APERAM (Genk)
  • BASF (Antwerpen)
  • ARCELOR (Gent)
  • Janssen Pharmaceutica (Beerse)
  • SCK (Mol)
  • AGFA (Mortsel)
  • EVONIK (Antwerpen)

De bedrijven hebben de nodige infrastructuur in huis om de vaccins in optimale omstandigheden te bewaren. De vaccins worden geleverd via het lokale vaccinatiecentrum. De toediening van de vaccins gebeurt door medisch personeel van de interne bedrijfsgeneeskundige dienst. Deze artsen en verpleegkundigen hebben ruime ervaring met het toedienen van vaccins op de werkvloer in het kader van de jaarlijkse griepvaccinatie.

Elke prik die op de werkvloer wordt gezet, wordt geregistreerd in de centrale databank vaccinnet. De privacy van de gevaccineerde medewerker blijft gegarandeerd.

Voor Voka is dit proefproject het begin van een nieuwe fase in de vaccinatiecampagne.

De pandemie wordt stilaan een endemie. De kans is groot dat we nog niet aan de laatste vaccinatiecampagne tegen corona toe zijn. Het is dan ook een goede zaak dat bedrijven kunnen worden ingeschakeld in toekomstige vaccinatiecampagnes. Op die manier nemen bedrijven hun maatschappelijke rol op. Voka pleit al maanden om bedrijven te laten helpen aan de vaccinaties. Nu is het zover maar de proefprojecten moeten, na positieve evaluatie, zo snel mogelijk breed uitgerold worden”, besluit Hans Maertens.
Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact