Sterkere focus op ziektepreventie komt hele samenleving ten goede

Voka pleit op Health Community congres voor meer efficiëntie in de zorg

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, benadrukt op het Health Community congres de kansen die een sterkere focus op preventieve gezondheidszorg biedt voor de hele samenleving. Als minder Vlamingen ziek worden, wint iedereen: werknemers, werkgevers, zorgbedrijven, kennisinstellingen en de overheidsbegrotingen. België spendeert vandaag amper 2% van het gezondheidsbudget aan preventie. Voka roept op om dat budget op te trekken tot minstens 5% van het gezondheidsbudget. ​

We geven elk jaar miljarden uit aan ziekten die we mits een betere preventie kunnen voorkomen. De beste investering die we kunnen doen als samenleving is dan ook sterker te focussen op preventie. Een goede gezondheid gaat gepaard met meer kans op werk en met meer levensgeluk. Minder zieke medewerkers leiden tot productievere bedrijven. Meer ruimte voor zorginnovatie geeft onze zorgorganisaties en kennisinstellingen vleugels. Om duurzame groei mogelijk te maken in de zorg is een verhoging van het preventiebudget een noodzakelijke voorwaarde”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Van 2% naar 5% preventiebudget

De meest courante chronische ziekten kunnen we voorkomen door een gezonde levensstijl te promoten, een goede screening en een volgehouden preventieve behandeling. Schattingen van de OESO suggereren dat ongeveer 40 % van alle overlijdens in België te wijten zijn aan minder gezond gedrag zoals roken, slechte eetgewoonten, alcohol of te lage fysieke activiteit.

De gevolgen wegen stevig door in de begroting: we geven jaarlijks 24 miljard euro uit aan de behandeling van voorkombare aandoeningen. Nog eens 11,5 miljard euro gaat vandaag verloren aan verminderde economische participatie door deze aandoeningen.

Vandaag spenderen we slechts 2% van het gezondheidszorgbudget aan preventie. In beter presterende landen is dat 5%. Als België in de internationale benchmarks inzake preventie naar de top zou stijgen, zou dit betekenen dat er jaarlijks tot 80% minder beroertes (CVA), diabetes type 2 en hartfalen zouden voorkomen, en tot 40% minder kankergevallen.

Ondersteun innovatie in de zorg

Naast ​ preventie moeten we ook meer inzetten op innovatie in de zorg, zo werd verder gesteld op het Voka Health Community Congres in Londerzeel. Slimme en digitale oplossingen kunnen de zorgorganisatie verbeteren met virtuele assistenten, verfijnde dashboards en zorg op maat. Dergelijke innovaties bieden de middelen om zorg en gezondheidsadvies tegelijk meer persoonlijk en gecoördineerd te maken.

 

Voka Health Community is het platform van meer dan 600 ondernemingen en organisaties die een rol opnemen in de gezondheidszorg. Het platform slaat de brug tussen farmabedrijven, verzekeraars, ICT-bedrijven, patiëntenverenigingen, zorgprofessionals, zorginstellingen en de academische wereld.

Katrien Stragier

Katrien Stragier

Woordvoerder, Voka vzw

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Neem contact op met