Start-ups gezocht die willen strijden om de wereldbeker

Ondernemerswedstrijd georganiseerd door Voka, UWE en GEN Belgium

Laureaten editie 2023
Laureaten editie 2023

Voka, de Waalse ondernemersorganisatie UWE en Global Entrepreneurship Network (GEN) Belgium hebben de inschrijvingen geopend voor start-ups die willen meedingen naar de prestigieuze wereldtitel ondernemen op de Entrepreneurship World Cup (EWC). Via nationale voorrondes zal de Belgische kandidaat worden uitgezocht die ons land mag vertegenwoordigen op de finale later dit jaar in Saoedi-Arabië. Voka, UWE en GEN Belgium roepen pre-starters, start-ups en scale-ups op zich kandidaat te stellen via de website. De Belgische finalist van vorig jaar, het Gentse Sealution, mocht zich bij de beste 25 kandidaten rekenen en heeft aan zijn deelname verschillende internationale contacten, funding- en groeikansen overgehouden.

De starters van vandaag zijn de succesvolle en innovatieve bedrijven van morgen. We willen onze startende bedrijven alle kansen geven om te schitteren op een van de grootste podia ter wereld: de Entrepreneurship World Cup. Ik roep dan ook pre-starters, start-ups en scale-ups op om zich kandidaat te stellen. Laat ons tonen dat Vlaanderen een regio is met ondernemers van de toekomst én van wereldformaat”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

België scoort gemiddeld op de Global Startup Ecosystem Index 2023: we staan op de 22° plaats wereldwijd, in Europa staan we op plek 13. Maar we beschikken met Collibra, Odoo en Deliverect wel over 3 unicorns (jonge bedrijven met waarde +1 miljard dollar) op dit moment. Voka wil samen met UWE en GEN Belgium meer kansen bieden door start-ups te connecteren met internationale spelers en diverse partners in België zoals PMV en Smartpresentations.

Hoe kandideren?

Via de website www.voka.be/ewc kunnen bedrijven zich via een eenvoudig invulformulier aanmelden. Een internationaal samengestelde jury beoordeelt de aanmeldingen en nodigt de kandidaten uit voor een live pitch.

De pitches vinden plaats tijdens voorrondes in heel het land: op 18/3 voor prestarters die nog in de ideeënfase zitten (Louvain-la-Neuve), op 19/3 voor scale-ups (Brugge) en op 20/3 voor start-ups (Gent).

Finaleronde

Per voorronde worden 3 finalisten in hun categorie geselecteerd die zullen pitchen op de nationale Belgische finale in Antwerpen op 25 maart 2024. PMV, Smartpresentations maar ook juryleden van Brussels Finance & Invest, VLAIO, Pulse Foundation dagen de finalisten uit om het beste van zichzelf te geven. Uit de finalisten zal één Belgische kandidaat gekozen worden die België zal vertegenwoordigen op de 'Global Finals' in Riyadh.

De Belgische finalist neemt deel aan een combinatie van virtuele trainingssessies en direct, één-op-één mentorschap om zich voor te bereiden op de Global Finals.

1 miljoen euro

In de voorbije edities van Entrepreneurship World Cup schreven zich wereldwijd al meer dan 400.000 kandidaat-ondernemingen in voor de wedstrijd. Nationale rondes per land leveren uiteindelijk honderd finalisten op die het tegen elkaar opnemen in de wereldwijde finale. Er is meer dan 1 miljoen dollar aan prijzengeld te winnen. Maar vooral het wereldwijde uitstalraam en de internationale netwerkopportuniteiten bieden grote groeimogelijkheden voor de jonge ondernemingen. Dit jaar gaan de honderd finalisten door naar de wereldwijde finale in Riyadh (Saoedi-Arabië) in december 2024.

Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact