Staking treft vooral economische draaischijven en publieke sector

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, stelt na een bevraging onder zijn leden vast dat de nationale staking vooral sterke hinder veroorzaakt in de belangrijke zee- en luchthavens. Het vliegverkeer is sterk verstoord. De containerbehandeling in de havens ligt stil en ook de sluisdiensten ondervinden hinder. In het Gentse havengebied wordt een belangrijke toegangsweg volledig versperd door actievoerders. In de industrie is in verschillende grotere bedrijven de productie stilgelegd, in de meeste bedrijven komt de productie echter niet in het gedrang. De leveringen worden op verschillende plaatsen tijdelijk tegengehouden. Ook het openbaar vervoer en de dienstverlening van scholen en kinderdagverblijven zijn ernstig verstoord. Wie thuis kan werken, is vandaag thuis aan de slag.

Deze nationale staking legt Vlaanderen niet plat, maar veroorzaakt wel aanzienlijke economische schade. De vakbonden kiezen ervoor om de grote economische centra van dit land te treffen, dat zijn net de plaatsen waar de Vlaamse welvaart gecreëerd wordt. Dat is roekeloos. Deze stakingsdag maakt de recessie erger en diept de crisis verder uit. Op die manier zetten de actievoerders de koopkracht van morgen op de helling”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Voka betreurt dat vooral de havens en luchthavens getroffen worden. Zij zijn immers de poort op de wereld. Voor een Vlaamse economie die meer dan 80 procent exporteert, is het lam leggen van havens en luchthavens bijzonder schadelijk. “Naast het verlies van concurrentiekracht zetten we ook nog onze reputatie op het spel. Door onze infrastructuur plat te leggen, zorgen we voor ernstige reputatieschade bij onze buitenlandse klanten en hoofdkwartieren. We schieten ons vandaag meerdere malen in ons eigen been”, aldus nog Hans Maertens.

Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact