Scholen SJABI Puurs en Novaplus Antwerpen winnen eerste editie van Voka STEMpact
Scholen en mentorbedrijven werken samen rond innovatie in STEM-onderwijs
29 mei 2024
Scholen SJABI uit Puurs en Novaplus uit Antwerpen winnen de allereerste Voka STEMpact-award en mogen zich de meest impactvolle STEM-scholen in Vlaanderen noemen. SJABI Puurs wint samen met Pfizer de award voor meest impactvolle school. Novaplus Antwerpen wint samen met Nokia in de categorie meest beloftevolle groeier. Voka wil samen met scholen en ondernemingen bouwen aan sterk STEM-onderwijs in Vlaanderen. De ervaringen van de winnende scholen worden nu verwerkt in een concrete handleiding waarmee scholen en bedrijven in heel Vlaanderen aan de slag kunnen om verder een geïntegreerd en kwaliteitsvol STEM-onderwijs uit te bouwen.
“We hebben scholen uitgedaagd om het tegen elkaar op te nemen om de meest impactvolle STEM-school in Vlaanderen te worden. Samen met een mentorbedrijf hebben de scholen zelf gezorgd voor innovatie in de STEM-vakken die ze aanbieden. Zo wordt het STEM-onderwijs aantrekkelijker. De Vlaamse economie heeft nood aan gemotiveerde en goed opgeleide werkkrachten, bij voorkeur met een STEM-diploma op zak”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen.
Voka STEMpact
Voka STEMpact is een begeleidingstraject voor 20 Vlaamse scholen met als doel het STEM-onderwijs naar een hoger niveau te tillen. Essentieel is de samenwerking met een mentoronderneming. Deelnemende ondernemingen zijn onder andere Arcelor-Mittal, Nokia, Pfizer en Umicore.
Twintig scholen hebben in de afgelopen maanden meegedaan met Voka STEMpact. De scholen zijn gevestigd verspreid over Vlaanderen. Sommige scholen zetten al jarenlang in op STEM, andere scholen willen zich er nu pas voor het eerst op toeleggen. Voka selecteerde zowel scholen met een doorstroom-, een beroeps- en een dubbele finaliteit.
Elke school kreeg een mentoronderneming toegewezen. Dat is een bedrijf waarmee de school nauw samenwerkt. Samen met de onderneming stelde de school een STEM-actieplan op. Daarin komen concrete verbeteracties aan bod op het gebied van leerplan, didactiek, ondersteuning van de STEM-leerkrachten. De school en het bedrijf maakten ook afspraken over het gedeeld gebruik van toepassingen en apparatuur.
Acht finalisten, twee laureaten
Tijdens een finale pitchronde in Sint-Niklaas verdedigden acht finalisten het dossier van hun school voor een jury bestaande uit experten uit het onderwijsveld, het bedrijfsleven, de academische wereld en de administratie. De juryleden kozen uiteindelijk twee laureaten: één school in de categorie meest impactvolle STEM-school en één school in de categorie meest beloftevolle groeier. De laureaten nemen elk een STEMpact-trofee mee naar school.
De laureaat in de categorie meest impactvolle STEM-school is SJABI uit Puurs. De school werkt samen met mentorbedrijf Pfizer.
Directeur Gudrun De Wachter van SJABI Puurs: “Ik draag deze award op aan de leerkrachten die openstonden voor innovatie en vernieuwing en daar verdienen ze alle lof voor. We hopen dat we dit actieplan verder succesvol kunnen uitrollen”.
De jury motiveert de keuze voor SJABI Puurs als volgt: “Het actieplan van SJABI getuigt van visie en maturiteit. Wat ons vooral overtuigt zijn de verbindingen die zowel binnen als buiten de school tot stand worden gebracht”, zegt juryvoorzitter Katrien Dingemans.
De laureaat in de categorie meest beloftevolle groeier is Novaplus uit Antwerpen. De school werkt samen met Nokia.
De jury motiveert de keuze voor Novaplus Antwerpen als volgt: “Novaplus springt eruit door de verregaande integratie tussen het bedrijf en de school”, besluit juryvoorzitter Katrien Dingemans.
Handleiding voor sterker STEM-onderwijs
Naast de actieplannen van de winnende scholen, dienden ook de andere scholen inspirerende en innovatieve verbeteracties in. De scholen gaan nu aan de slag met de verbeteracties. De meest inspirerende acties zullen verder worden uitgewerkt en in de vorm van een concrete handleiding verspreid worden. Op die manier wil Voka scholen ondersteunen die verder willen professionaliseren op het gebied van STEM-onderwijs.
Elk talent inzetten
Voka wil dat elk talent ingezet wordt in Vlaanderen en bouwt daarom actief mee aan een sterker onderwijs. Voka richtte op 7 plekken in Vlaanderen Voka Talentcenters op waar leerlingen tussen 12-14 jaar oud begeleid worden om een studiekeuze te maken die aansluit bij hun talenten en interesses.
Excellentiefonds
Voka STEMpact is tot stand gekomen dankzij een projectsubsidie afkomstig uit het Vlaamse Excellentiefonds. Het Excellentiefonds ondersteunt wedstrijden die scholen en leerlingen uitdagen om binnen hun vakgebied of sector het beste van zichzelf te geven.