Regels voor internationaal reizen boost voor toeristische sector

België moet digitaal Europees covidcertificaat snel invoeren

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, is tevreden dat het overlegcomité vandaag de regels heeft vastgelegd rond internationaal reizen. ​ Toeristen hebben eindelijk duidelijkheid en kunnen hun reis boeken. Dit zal een hoognodige boost geven aan de reis- en toerismesector en in het bijzonder aan de luchtvaartsector. Ook voor de professionele internationale verplaatsingen wordt het makkelijker. Voka vraagt dat ons land niet afwacht tot 1 juli om het Europees covidcertificaat in te voeren. Samen met enkele buurlanden moeten we zo snel als mogelijk van start gaan.

De reissector en de luchtvaartsector in het bijzonder hebben het afgelopen jaar de grootste klappen gekregen. Elke dag vroeger dat het digitaal EU-covidcertificaat wordt ingevoerd, maakt voor de reissector een enorm verschil. We vragen aan de regering om niet tot 1 juli te wachten om het covidcertificaat in te voeren. Dat zal voor landgenoten met reisplannen een aanmoediging zijn om nu ook echt een reis te boeken”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Flexibel

Voka is tevreden met de beslissingen van het overlegcomité rond internationaal reizen. Reizigers die volledig gevaccineerd zijn (twee prikken), krijgen bij hun terugkeer geen beperkingen meer opgelegd. Wie nog niet (volledig) is gevaccineerd, zal nog een PCR-test dienen te ondergaan bij terugkeer uit een rode zone. Voka vraagt dat België zich flexibel opstelt en de Europese tendens volgt: wanneer andere Europese landen in de nabije toekomst oordelen dat één prik volstaat om te kunnen reizen of dat de twee weken wachttijd na beide prikken niet vereist is, moet ook België de regels bijstellen.

Behoud testcapaciteit

Gezien een groot deel van de bevolking nog wacht op een volledige vaccinatie, is het cruciaal om voldoende testcapaciteit te behouden en desnoods tijdelijk uit te breiden. Op die manier kunnen terugkerende nog niet volledig gevaccineerde reizigers vlot worden getest. Voka vraagt daarom om de bestaande testcapaciteit zeker niet af te bouwen.

Telewerk afbouwen

De voorbije weken zijn de coronacijfers op alle fronten gedaald. De drempels die noodzakelijk waren om verder te versoepelen zijn gehaald. Voka verwelkomt de bevestiging van de aankomende versoepelingen. De resterende gesloten sectoren mogen straks eindelijk weer opstarten en de horeca kan ook binnen open. Vanaf 9 juni mogen telewerkers terugkeren naar kantoor, zoals Voka had gevraagd, met een maximum personeelsbezetting van 20% per vestigingseenheid. Vanaf 1 juli is telewerk niet langer verplicht. “Straks mogen we eindelijk onze collega’s weer in het echt zien. Dit is een beloning voor de volgehouden inspanningen van iedereen. We zetten nu grote stappen richting het nieuwe normaal”, vervolgt Hans Maertens.

De versoepelingen zijn echter geen vrijbrief om alle voorzorgsmaatregelen los te laten. “Voka blijft de ondernemingen oproepen om voorzichtig te zijn en de protocollen en hygiënische voorzorgsmaatregelen strikt te respecteren. We winnen veldslag na veldslag, maar de oorlog tegen het virus is nog niet definitief ​ gewonnen. En we roepen iedereen op om zich te laten vaccineren”, besluit Hans Maertens.

Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka
Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact