Persuitnodiging Voka Open Bedrijvendag 2022

Zondag 2 oktober - persopening bij Samsonite Oudenaarde

Op zondag 2 oktober 2022 is het Voka Open Bedrijvendag in heel Vlaanderen. Meer dan 200 bedrijven zwaaien fysiek de deuren open en ook online kan je via Voka Open Bedrijvendag Virtueel bij ruim 50 organisaties online rondleidingen volgen. Het moment voor honderdduizenden kijklustigen om zowel online als fysiek een blik achter de schermen te werpen bij een uitgelezen selectie b(l)oeiende bedrijven. Het is de 32e editie van Voka Open Bedrijvendag.

“Verrassende starters en de grootste en bekendste bedrijven gooien op Voka Open Bedrijvendag de deuren open voor het grote publiek. Ze tonen er alles. Het is dus het ideale moment om zelf te beleven hoe de Vlaamse bedrijven elke dag werken aan groei”, zegt Hans Maertensgedelegeerd bestuurder van Voka

Persmoment bij Samsonite in Oudenaarde

Het startmoment voor pers gaat dit jaar door bij de bagagefabrikant en -retailer Samsonite in Oudenaarde. De Oost-Vlaamse vestiging is de Europese hoofdzetel van het bedrijf dat wereldwijd marktleider is in bagage, tassen en reisaccessoires. En dat al sinds het begin van de vorige eeuw.

 • 8.30u: verwelkoming met ontbijt bij Samsonite (Westerring 17, Oudenaarde)
 • 9.00u: Toespraken door
  • Inge Claerhout, Directeur Voka Open Bedrijvendag
  • Patrick Baele, CFO Samsonite
  • Hans Maertens, Gedelegeerd Bestuurder Voka, Vlaams Netwerk van Ondernemingen
  • Jo Brouns, Vlaams Minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw
 • 9.30u: Rondleiding bij Samsonite door minister Jo Brouns en Hans Maertens
 • 10u: Officiële opening voor bezoekers

Andere blikvangers tijdens Voka Open Bedrijvendag 2022

Wist je dat de Europese hoofdzetel van de wereldwijde marktleider in bagage, tassen en reisaccessoires gewoon in Oudenaarde zit? Bij Samsonite duik je in hun 112-jarige geschiedenis van reiskoffers en ontdek je het volledige proces van ontwikkeling tot productie. Bekijk elke stap van dichtbij, en neem een kijkje in het Europees distributiecentrum waar een kluwen aan transportbanden elke koffer naar de juiste bestemming brengt. 

Bij het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust in Antwerpen krijg je een unieke inkijk in hoe de vlotte en veilige doorvaart op Belgische binnenwateren geregeld wordt. Benieuwd hoe de peilingen op de Schelde gebeuren? Of hoe het loodsstation op zee eruitziet? Tijdens een bezoek ontdek je het in Virtual Reality: je waant je in een heuse 360°-opstelling zelfs even bemanningslid aan boord! Train alvast je zeebenen, zij zorgen ervoor dat je niet nat wordt.

Wie groothandel sanitair zegt, zegt Van Marcke. Een internationaal familiebedrijf, actief in zeven landen. Ontdek er hun gloednieuw CO²-neutraal distributiecentrum en hoofdkantoor in Aalbeke! Op de nieuwe site, die 14 voetbalvelden beslaat, ontdek je welke weg een product aflegt van levering in het automatisch magazijn tot vertrek naar het winkelpunt of naar de klant. Benieuwd hoe de 3,8 miljoen verschillende producten in het magazijn op hun bestemming geraken? 

Wist je dat een struisvogel tot 70 jaar oud kan worden? Of dat een struisvogelei gelijk is aan 25 tot 30 kippeneitjes? Ontdek deze en vele andere weetjes in struisvogelboerderij Schobbejaks Hoogte in Tielt! Wat ooit begon als een hobby met twee struisvogels (Romeo en Julia), groeide uit tot een familiebedrijf - zelfs één van de grootste struisvogelboerderijen van Europa. Bewonder een struisvogelkuikentje van één dag oud, voeder de struisvogels of sta zelf eens op een struisvogelei en ontdek hoe sterk het is.

Begin 2019 kreeg Sint-Truiden er een bedrijvencampus bij voor bemande en onbemande vliegtuigsystemen en bedrijven in de dronesector: DronePort. Lees: een industriepark met focus op de luchtvaart- en drone industrie (Campus DronePort), verschillende vliegzones en testgebieden voor verschillende nieuwe prototypes, onderzoek en nieuwe drone toepassingen in verschillende sectoren. Maak kennis met de vloot en de piloten in Hangaar 2020. Wie weet maak jij zelfs kans op een luchtdoop.

Bij hondenhotel ‘t Hoogste Hof in Bornem kom je te weten hoe je trouwe viervoeter in de watten gelegd wordt als zijn baasjes er even tussenuit knijpen. Van kapper tot taxiservice en aangepaste voeding, dit hondenhotel is er een met vijf sterren! Naast een verblijf voor honden worden hier ook speciale politiehonden getraind - veilig is het er dus altijd. De allereerste politiehond van Bornem werd hier gekweekt en opgeleerd.

In 1920 werd een bakkerij in Baasrode voor het eerst gedoopt tot La Confiance. Generatie na generatie werd de liefde voor bakken - en vooral die voor de specialiteiten speculoos en koekjes - doorgegeven. Een bezoek prikkelt zonder twijfel al je zintuigen: de geur van vers gebakken speculoos, het bekijken van het hele productieproces, het proeven van hun overheerlijke koekjes, … Proef op zondag 2 oktober zelf de La Confiance speculoos dat in 2017 erkend werd als Oost-Vlaams streekproduct.

In september wordt de nieuwe wijnbottelarij van Delhaize geopend in Kobbegem. Hier worden wijnen van over de hele wereld gebotteld om in de 826 winkels van Delhaize in België en Luxemburg te verkopen. En jij kan er als een van de eerste een exclusieve rondleiding krijgen. Daarnaast kan je heel wat lekkere en nieuwe producten proeven en ontdekken hoe de logistiek en e-commerce bij Delhaize in zijn werk gaat.

Zeg eens eerlijk, welke Belg geniet nu niet van een heerlijk kwalitatief biertje? Brouwerij De Meester staat klaar om hun grote passie voor bier te delen tijdens Voka Open Bedrijvendag. Van heerlijk blonde bieren tot verfijnd zure of krachtig donkere houtgerijpte parels, telkens krijg je een bijzonder lekker bier in je glas gegoten. Benieuwd hoe een artisanale brouwerij met een capaciteit van 3000 hectoliter per jaar functioneert? Breng ze dan een bezoekje aan de nieuwe locatie op de Nelcasite in Lendelede

De industrieel ingenieurs in de bouwkunde, chemie, elektromechanica, elektronica-ICT en energie studeren vandaag aan de KU Leuven Technologiecampus in Sint-Katelijne-Waver. Omdat de ingenieursopleiding 100 jaar bestaat, wordt een feestelijke opendeurdag georganiseerd met thematische rondleidingen doorheen alle labo’s, technologiedemonstraties en interactieve workshops. ​ 

Martine Taeymans

Martine Taeymans

Directeur MarCom, Voka vzw

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact