Vlaamse Ondernemers lanceren online festivalgame die jongeren moet overtuigen om voor STEM te kiezen

Een nieuwe online game met doe-opdrachten rond de organisatie van een virtueel muziekfestival moet jongeren enthousiast maken om te kiezen voor STEM-studierichtingen. De STEMfestival-game is gelanceerd door Vlaams minister van Economie Jo Brouns met leerlingen uit heel Vlaanderen in het Antwerpse Sportpaleis tijdens StressFactor Live. De Vlaamse Ondernemers, een samenwerkingsverband tussen 21 sector- en werkgeversorganisaties, willen zo op een innovatieve manier STEM binnenbrengen in de leefwereld van jongeren.

Zo'n 300 leerlingen en leraren van 23 verschillende scholen uit heel Vlaanderen komen samen in het Antwerpse Sportpaleis. De leerlingen spelen er in primeur de nieuwe game op verschillende devices (tablet, VR-bril, groot scherm), om zo hun eigen virtuele muziekfestival te organiseren. Ze krijgen ook workshops en begeleiding over hoe zelf een muziekfestival te organiseren op hun eigen school. Ze maken kennis met de backstagekant van het Sportpaleis. Al sinds 2003 worden onder de noemer StressFactor Live muziekfestivals georganiseerd op middelbare scholen.

De STEMfestival-game van de Vlaamse Ondernemers sluit aan bij de organisatie van een muziekfestival. Om van een muziekfestival een succes te maken, heb je verschillende STEM-vaardigheden nodig. Met een zelfgekozen avatar legt de speler een parcours af in een digitale wereld waarbij opdrachten tot een goed einde moeten worden gebracht. Al doende komt de speler informatie aan de weet over het nut van STEM in het opzetten van een muziekfestival.

Jo Brouns, Vlaams minister van Werk en Economie: “De enige grondstof die we in Vlaanderen hebben, is onze hersenen. We willen jongeren écht overtuigen om voor een STEM-richting te kiezen. Dat is belangrijk om de technologieën van de toekomst te ontwikkelen en in concrete toepassingen om te zetten. Deze nieuwe online game is dan ook een mooi voorbeeld van hoe we deze doelstelling in de praktijk kunnen brengen. Ik nodig jongeren uit om hiermee aan de slag te gaan!
Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka: “Vlaamse jongeren kiezen nog onvoldoende voor STEM-studierichtingen. In het hoger onderwijs zijn slechts 20% van de uitgereikte diploma’s STEM-gericht. De vraag op de arbeidsmarkt naar STEM-profielen is torenhoog. Negen op de tien ondernemingen ondervindt vandaag problemen om geschikt personeel aan te werven, de grootste uitdaging ligt in het vinden van technisch geschoold talent.

De Vlaamse Ondernemers promoten de game op verschillende kanalen bij jongeren, waaronder de sociale media zoals TikTok en Facebook. Er komt in het voorjaar ook een tour langs de 23 verschillende scholen om dit STEM- avontuur verder te zetten.

Speel de game hier 👇

Website preview
Organiseer je eigen virtuele muziekfestival! | Voka
Bij de organisatie van een muziekfestival in de echte wereld komt veel meer kijken dan je op het eerste zicht zou denken. Heel veel zaken die je leert op school tijdens de STEM-vakken zullen goed van pas komen. Met deze game kun je alvast beginnen oefenen en je eigen festival organiseren in de virtuele wereld. Kies je Avatar en start een parcours met verschillende opdrachten. Succes!
Voka
Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact