"Voka kaart bekommernissen rond de Brexit aan bij Brits Minister Dominic Raab"

Gisteren heeft Voka, samen met 8 Kamers van Koophandel uit landen gelegen rond de Noordzee, de bekommernissen van de bedrijven over de Brexit overgemaakt aan de Britse Minister voor Vertrek uit de Europese Unie Dominic Raab. “Onze belangrijkste boodschap was simpel: een no-deal scenario in maart volgend jaar moet absoluut vermeden worden want dat betekent voor onze bedrijven chaos”, stelt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

De Noordzee Kamers van Koophandel staan in voor 70% van de handel tussen de EU en het VK, wat ruwweg neerkomt op 350 miljard EUR. Het Noordzeegebied zou geconfronteerd worden met de grootste disruptie door een potentiële harde Brexit aangezien grenscontroles vooral in dit gebied opgeschroefd zullen worden. “Een doorbraak in de Brexit-onderhandelingen de komende weken is dan ook van cruciaal belang voor de deelnemende Kamers van Koophandel die heel wat ongeruste bedrijven vertegenwoordigen”, stelt Maertens.

“Onze boodschap is simpel”, verduidelijkt Maertens. “Een no-deal scenario op 29 maart volgend jaar is een situatie die ten alle tijden vermeden moet worden.” Op basis van concrete cases hebben de Noordzee Kamers van Koophandel de minister in detail toegelicht dat een no-deal een enorme impact zou hebben op de vele bedrijven die actief zijn op de Britse Markt maar ook op de vele Britse bedrijven die actief zijn in de Europese Unie.

Daarnaast hebben de Noordzee Kamers ook de zogenaamde ‘Brexit preparedness’ van de Britse administraties aangekaart. Verschillende bedrijven signaleren dat het nog compleet onduidelijk is hoe hun goederen of diensten precies behandeld zullen worden in geval van een no-deal. Ook al moet alles in het werk gesteld worden om een dergelijk scenario te vermijden, is het van groot belang dat bedrijven meer duidelijkheid verkrijgen hieromtrent om zich toch te kunnen voorbereiden. “Wij hebben duidelijk aan de Minister gemeld dat bedrijven dringend nood hebben aan meer gedetailleerde informatie omtrent de Britse voorbereidingen op een no-deal”, zegt Maertens. “Bedrijven kunnen zich maar voorbereiden op een no-deal als ze weten wat dit precies inhoudt.”

Voka zal in de komende weken en maanden blijven ijveren voor een handelsvriendelijke Brexit samen met de andere Noordzee Kamers van Koophandel alsook haar Europese koepelorganisatie Eurochambres. “We naderen een cruciale fase”, zegt Maertens. “Nu moeten de onderhandelaars knopen doorhakken en eindelijke klare wijn schenken.” 

Voor meer informatie

Peter De Brabandere - \peter.debrabandere@voka.be - 0479960873

Gilles Suply - adviseur Europese Zaken & Internationaal Ondernemen - \gilles.suply@voka.be - 0474 66 33 98

Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact