Voka: Harde brexit vermeden maar onzekerheid voor bedrijven blijft

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, is opgelucht dat een harde brexit op 31 oktober vermeden is. Dankzij de ‘flextension’ of ‘flexibele verlenging’ van de deadline tot 31 januari is het ergste scenario, met de grootste negatieve impact voor onze bedrijven, gelukkig geweken. “Dat is goed maar de onzekerheid blijft en het risico op een harde brexit is nog steeds niet geweken. En zelfs met een akkoord tussen de Britten en de EU zal er nog altijd een negatief effect zijn voor onze ondernemingen”, waarschuwt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.


Normaal gezien moest het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie op 31 oktober verlaten. Maar de EU geeft de Britten drie maanden extra de tijd om de uitstap te regelen. De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, spreekt van een ‘flextension’: 31 januari is de nieuwe deadline, maar als de Britten er sneller uit geraken kunnen ze de EU al eerder verlaten met een onderhandeld akkoord.

Belangrijk is dat dankzij deze flextension een harde brexit op 31 oktober vermeden is. “Zo’n harde brexit is voor onze bedrijven echt wel het worst case scenario, want dan weet niemand hoe het verder moet en zit je met onzekerheid alom. Het flexibele uitstel tot 31 januari biedt wat ademruimte voor onze ondernemingen”, zegt Hans Maertens. “Hopelijk zorgt deze adempauze voor een politieke en economisch gedragen oplossing omtrent de brexit, zodat onze ondernemers zich ook meer kunnen richten op de andere uitdagingen waar zij voor staan. Maar ondertussen blijft de onzekerheid bestaan.”

In het Britse Lagerhuis bleek alvast dat er een meerderheid te vinden zou zijn voor het akkoord dat nu op tafel ligt. “Deze flextension moet dan ook aangegrepen worden om eindelijk de deal er door te krijgen”, vindt Hans Maertens. “Maar dit wil niet zeggen dat de brexit-storm helemaal gaan liggen is. Zelfs als de deal er tegen 31 januari komt, zal er een negatieve impact zijn voor onze bedrijven, met nog altijd onzekerheid en oplopende kosten. De Britten verlaten op termijn immers nog steeds de EU waardoor we niet meer op dezelfde gemakkelijke manier zaken zullen kunnen doen als vandaag.”

Volgens het huidige akkoord zou er al eind 2020 een akkoord moeten zijn over de toekomstige handelsrelatie. Hans Maertens: “Die toekomstige relatie moet echter nog uitgehamerd worden en hoe langer we blijven palaveren over het terugtrekkingsakkoord, hoe minder tijd er rest om die nieuwe relatie uit te werken die cruciaal is voor onze bedrijven. De transitieperiode zal dan ook uitgebreid moeten worden tot eind 2021 of zelfs 2022.”

NIET VOOR PUBLICATIE

Voor meer info: Katrien Stragier (0478/23.49.06, \katrien.stragier@voka.be)

Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact