Voka: Dringend 3 miljard verspilling aanpakken voor betere gezondheidszorg

In de nieuwe visienota ‘Helping people live the healthiest lives possible’ benoemen twaalf experts maar liefst 3,35 miljard euro verspilling in de zorg. “Het is vijf voor twaalf”, vindt ook Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen. “Om de vergrijzing, de welzijnsbehoeften en de nood aan innovatie in de gezondheidszorg op te vangen is er de volgende regeerperiode 5 miljard euro aan extra middelen nodig. Dat terwijl momenteel in de zorg 1 euro op de 5 wordt verspild. We kunnen zo’n 3,5 miljard of 10% van het totale zorg- en welzijnsbudget besparen, zonder aan de meerwaarde van het systeem te raken,” aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka jn een reactie op de visienota. 

“Willen we kwaliteit, duurzaamheid, menswaardigheid, betaalbaarheid en toegankelijkheid behouden, dan is directe actie nodig”. Dat stellen topexperts Lieven Annemans, Stefaan Callens, Wouter De Ploey, Raf De Rycke, Erwin Devriendt, Niko Dierickx, Marc Noppen, Roel Van Giel, Luc Van Gorp, Pieter Van Herck ,Piet Vanthemsche en Lieven Zwaenepoel. Vanuit een persoonlijk engagement lanceren ze voorstellen om onze zorg klaar te stomen voor de toekomst. De auteurs pleiten er onder andere voor om verspilling aan te pakken. “Met een doelmatiger gebruik komen die middelen vrij en kunnen we ze inzetten voor bijvoorbeeld meer preventie en gezondheidspromotie”, klinkt het.

Voka sluit zich bij dat pleidooi aan. Lang niet alle zorg heeft meerwaarde. Zo hoort 56% van de spoedgevallen elders thuis en krijgen patiënten vaak te veel medicatie. Een grote hap uit het budget gaat naar de correctie van vermijdbare ‘fouten’. Volgens berekeningen van Voka kan er 3,5 miljard bespaard worden in de zorg. Euro’s die we de komende jaren hard kunnen gebruiken, want de volgende regeerperiode zal er op het Vlaamse en federale beleidsniveau 5 miljard euro aan extra middelen nodig zijn voor de zorg. “2 miljard euro kunnen we vrijmaken vanuit de groei aan het huidige ritme, maar dan nog moeten we 3 miljard euro zien te vinden”, werpt Voka op. “Een grondige transitie dringt zich op, waarbij we ook middelen vrijmaken uit ongepaste zorg. We moeten ingrijpen om het welzijn en de gezondheid van onze bevolking te vrijwaren,” aldus Hans Maertens.

Zowel de auteurs als Voka vinden ook dat het huidige betalingsmodel van de zorg te veel gericht is op het behandelen van ziekten en te weinig op mensen zo lang mogelijk gezond houden. Daar moeten we dringend op ingrijpen. Hoe? Door zorgverleners niet enkel meer te betalen voor elke handeling die ze doen, maar per ingeschreven patiënt. Goede zorgkwaliteit moet daarbij beloond worden. Het systeem van ereloonsupplementen en deconventionering moet in vraag gesteld worden.

Voka doet een oproep naar de artsen-specialisten om op constructieve wijze volop mee de lead te nemen in de komende hervormingen. “Dit is een cruciale succesfactor, zo leren we van andere landen. We vragen aan iedereen om kwaliteitsvolle, innovatieve en toegankelijke zorg voorop te stellen en niet op de rem te staan wegens belangen op korte termijn. Daar is de burger en de volksgezondheid niet mee gediend,” zo stelt Voka nog.

Meer informatie

Sofie Bockaert - directeur communicatie a.i. - \[email protected] - 0489 03 80 00

Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact