Brexit: Welgekomen ademruimte maar onzekerheid voor bedrijven blijft

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, is andermaal opgelucht dat een harde Brexit voorlopig van de baan is maar betreurt tegelijkertijd de blijvende onzekerheid en de oplopende kosten voor de bedrijven. “Een harde Brexit is vermeden, dus kan er nog steeds een politieke en economisch verantwoorde oplossing gevonden worden. Het flexibele uitstel tot 31 oktober biedt wat ademruimte voor onze ondernemingen. Maar ondertussen blijft de ongerustheid en de onzekerheid hoog. De kosten lopen op en de handel valt nu al terug. Deze situatie mag echt niet meer te lang blijven aanslepen want het geduld geraakt op”, vindt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens.

Het nieuwe en flexibele uitstel voor de Brexit wordt bij ondernemersorganisatie Voka op een dubbel gevoel onthaald. Langs de ene kant biedt het even ademruimte voor de bedrijven, nu er terug meer tijd is om een gedragen oplossing te vinden. “Er was toch heel wat zenuwachtigheid rond de verschillende data die de ronde deden en eigenlijk dicht bij elkaar lagen: 29 maart, 12 april, 22 mei, 30 juni. Dat er nu tijd gekocht wordt tot 31 oktober, maakt dat de Brexit-storm even kan gaan liggen”, vindt Hans Maertens. Anderzijds blijft de onzekerheid over de Brexit als een zwaard van Damocles boven de hoofden van de bedrijven hangen. “De ongerustheid is zeker niet weg bij onze ondernemers; de onzekerheid blijft knagen. Men weet nog steeds niet waar men aan toe is en in welk systeem men in de toekomst handel zal drijven met het Verenigd Koninkrijk.”

Kostenplaatje

Hoewel de Brexit nog geen feit is, brengt het nu al heel wat kosten mee voor de bedrijven. Enerzijds door voorbereidingen te treffen voor het geval de harde Brexit in werking zou treden, bijvoorbeeld binnen het logistieke proces of bepaalde douanevereisten. Anderzijds daalde de export vanuit Vlaanderen naar het Verenigd Koninkrijk al voor het tweede jaar op rij door de onzekerheid, vorig jaar nog met 2,8%. “De hele Brexit-saga heeft onze Vlaamse bedrijven al heel veel kosten opgeleverd en ook een daling van de uitvoer. Hopelijk zorgt deze adempauze voor een politieke en economisch gedragen oplossing omtrent de Brexit, zodat onze ondernemers zich ook meer kunnen richten op de andere uitdagingen waar zij voor staan”, aldus nog Hans Maertens.

Meer informatie

Kasper Demol – woordvoerder

0472 58 63 76 – \[email protected]

Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact