Oproep Voka: Doorzetten met aangepast stikstofdecreet of grote chaos dreigt

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, roept de Vlaamse regering op om door te zetten met het stikstofdecreet, mits de noodzakelijke aanpassingen. Na een eerste analyse van het advies van de Raad van State moet volgens Voka het voorliggende decreet zoveel als redelijkerwijze mogelijk is, in lijn gebracht worden met de opmerkingen die de Raad maakt. De motivering en de wetenschappelijke onderbouwing van het voorstel van decreet zijn zeker voor verbetering vatbaar. Het politiek stikstofakkoord zoals gesloten in de Vlaamse regering op 10 maart 2023 moet gerespecteerd worden. Het onderscheid in behandeling tussen stikstofoxiden (NOx) en ammoniak (NH3) blijft juridisch overeind mits bijkomende motivering.

Zonder goedgekeurd stikstofdecreet binnen korte tijd dreigt grote chaos: de Vlaamse economie zal geconfronteerd worden met een feitelijke vergunningenstop, tot stilstand komen en gigantische economische schade leiden in alle sectoren in Vlaanderen. Helemaal opnieuw beginnen onderhandelen is geen optie. Dat zou jarenlange vertraging met zich meebrengen en nog meer onzekerheid creëren. De Vlaamse regering moet snel het signaal geven aan ondernemingen en investeerders dat ze het stikstofprobleem onder controle zal brengen. Nu doorzetten met het stikstofdecreet, mits redelijke en noodzakelijke aanpassingen, is de enige weg vooruit”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.
Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact