Onverantwoorde en onbegrijpelijke staking zet rem op economische relance
Voka veroordeelt stakingsplannen met klem
10 maart 2021
De intenties van het ACV en het ABVV om op maandag 29 maart een algemene staking te organiseren, zijn lichtzinnig, niet uit te leggen en onverantwoord. Een stakingsdag kost onze economie honderden miljoenen. Nu staken zal onze voorzichtig begonnen relance in de kiem smoren. En een staking tast ook onze internationale reputatie aan. Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, veroordeelt de stakingsplannen met klem.
“Nu staken is een slag in het gezicht van alle ondernemingen die er nu al een jaar lang alles aan doen om deze crisis door te komen. Het is alle hens aan dek om de grootste crisis sinds de tweede wereldoorlog aan te pakken en dat doe je alleen door dialoog en overleg; niet door onverantwoorde en onredelijke stakingen”, aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.
“We staan vandaag op een kantelpunt. Een zetje naar de verkeerde kant zal onze relance vertragen en op de helling zetten. Een algemene stakingsdag levert honderden miljoenen euro verlies op voor onze economie. Ondernemingen in alle sectoren hebben nog met significant omzetverlies te maken. In de internationale hoofdkwartieren zullen onze vestigingen bovendien met de vinger worden gewezen. En dan maar hopen op investeringen in de toekomst…”, zegt Hans Maertens.
De stakingseisen die de bonden aanhalen, snijden geen hout. Een forse loonstijging is midden in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog een fout idee. Het zal de keel dichtknijpen van ondernemingen die nu al in ademnood zitten.
Het is onjuist dat er in sommige sectoren tijdens deze crisis bakken geld wordt verdiend. Elke sector heeft in 2020 omzetverlies geleden, en ook in februari van dit jaar is er nog een gemiddeld omzetverlies van 6%.
Sectoren die nog gesloten zijn, hebben letterlijk geen enkele marge voor opslag. Voor hen is deze staking een regelrechte kaakslag.
Daarom moeten we ons houden aan de loonnorm. Voka wijst erop dat er volgens de CRB al een automatische indexaanpassing zal toegekend worden van 2,8 procent over 2 jaar. “Dit is al een meer dan substantiële loonsverhoging waarover niet eens onderhandeld hoeft te worden. In andere landen maakt dit wel het voorwerp uit van sociaal overleg. Daarbovenop kan wettelijk nog 0,4 procent komen. Maar dit is echt het absolute maximum dat onze bedrijven aan kunnen en kunnen aanvaarden", aldus nog Hans Maertens.