Ondernemingen worstelen met digitale versnelling

Doorlichting bij 700 Vlaamse ondernemingen

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, voerde in de afgelopen 10 maanden bij 700 Vlaamse ondernemingen een volledige digitale doorlichting uit. Die digiscan levert een goed beeld op van hoe digitaal matuur onze ondernemingen zijn. De resultaten leren dat er nog veel verbetering mogelijk is. De digiscan toont aan dat 54% van de Vlaamse ondernemingen minder dan de helft scoort op cruciale parameters. Bijna 7 op de 10 ondernemingen heeft nog steeds geen concreet actieplan om werk te maken van de digitale transformatie. Zo zet 6 op de 10 ondernemingen (62%) niet in op training en opleiding van het personeel rond digitale vaardigheden. Nochtans is menselijk kapitaal een van de grootste succesfactoren in een digitale bedrijfstransformatie.

Onze bedrijven zijn vandaag onvoldoende mee met de digitale omslag. De helft van onze ondernemingen gaat onder de lat door. Laat deze resultaten een wake-up call zijn. Zonder digitale strategie zijn ondernemingen kwetsbaar in een snel digitaliserende omgeving. Bedrijven met een digitale strategie presteren doorgaans beter, kennen een hogere arbeidsproductiviteit, zijn dynamischer en groeien sneller. Voka wil ondernemingen bijstaan en biedt verschillende oplossingen aan. Samen groeien vereist een sterke digitale versnelling”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

De digitale doorlichting ging van start in augustus 2020. 700 bedrijven namen deel en boden een inkijk in hun digitale strategie. Elke digiscan onderzocht verschillende bedrijfsdomeinen: strategie, organisatie, infrastructuur, klanten en leveranciers, productie. De doorlichting vindt plaats in samenwerking met Deloitte en met ondersteuning van Vlaio (Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen).

De belangrijkste resultaten van de digiscan bij Vlaamse ondernemingen:

  • 58% heeft geen of geen uitschreven digitale strategie
  • 62% heeft geen trainingsplan rond digitale vaardigheden
  • 42% volgt digitale trends in de eigen sector niet actief op
  • 43% heeft enkel een eenvoudige website met contactinformatie
  • 59% behandelt cyberveiligheid ad hoc en heft geen gedocumenteerde beveiligingsstrategie

Grote ondernemingen scoren beter

Grotere bedrijven met meer dan 100 medewerkers scoren duidelijk beter dan kleinere. Hoe groter een onderneming, hoe meer digitalisering reeds ingebed is in de bedrijfsstrategie.

Ondernemingen in de dienstensector scoren significant beter dan bedrijven uit de maakindustrie. Dienstenleveranciers zijn doorgaans wendbaarder. Ze worden al langer geconfronteerd met klanten die op zoek zijn naar oplossingen, eerder dan naar producten, wat maakt dat ze een terugverdienmodel hebben dat zich beter leent voor digitale transformatie.

Ondernemingen die meewerkten aan de digitale doorlichting kregen de mogelijkheid om kosteloos een opvolggesprek aan te gaan. Op die manier wil Voka de ondernemingen de weg wijzen naar relevante opleidingen of naar bestaande spelers die bedrijven helpen bij het opmaken en ondersteunen van digitaliseringstrajecten.

De komende jaren blijft Voka de evolutie in digitale maturiteit van de Vlaamse ondernemingen van heel nabij opvolgen.

Digitalisering start met het opmaken van een digitale strategie. Maak een actieplan met werkpunten op korte en lange termijn. Denk na over hoe je beter kan connecteren met wat je klanten verwachten en handel daar ook naar. Betrek vooral ook je medewerkers. De krappe arbeidsmarkt noodzaakt ondernemingen om hun eigen mensen digitaal bij te scholen”, besluit Hans Maertens.

Het netwerk van aanbieders in het VLAIO-ecosysteem om bedrijven te begeleiden bij digitale transformatie groeit als kool. Ook Voka heeft een uitgebreid digitaal aanbod. In de Voka Digihubs kunnen KMO’s die zelf niet over een onderzoeksafdeling beschikken digitale oplossingen komen uitdenken en testen. Met het Voka Digitaal Tranformatietraject neemt Voka ondernemingen mee op een langdurig traject om je onderneming en je medewerkers digitaal te versterken. Daarnaast zijn er ook nog begeleidingstrajecten rond AI en Cybersecurity.

Meer info over het Voka-aanbod via https://www.voka.be/digitaliseren

Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact