Ondernemingen verwachten nog verdere prijsstijgingen

Enquête Voka bij 850 ondernemingen

In een recente enquête van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, geven ondernemingen aan dat de verkoopprijzen van hun producten nu al gemiddeld 7% hoger liggen dan 6 maanden geleden. Bedrijven verwachten een bijkomende gemiddelde prijsstijging met 7% in de komende 6 maanden. De opwaartse prijsdruk wordt veroorzaakt door hogere inputkosten voor bedrijven. De gemiddelde omzet van ondernemingen zit ondertussen wel opnieuw ruim boven het pre-coronaniveau.

Onze ondernemingen hebben de coronacrisis verteerd en groeien weer. De fors toegenomen inputkosten zorgen echter voor hogere prijzen en een druk op de winstmarges van ondernemingen. Een spiraal van prijsstijgingen zou een slechte zaak zijn voor onze economie”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Prijsstijgingen

Voka hield een enquête bij 850 Vlaamse ondernemingen. De prijzen van basismaterialen voor ondernemingen liggen gemiddeld 16% hoger dan normaal. Die gestegen inputkosten leiden tot een opwaartse druk op de prijzen. Ondernemingen geven aan dat de prijzen het afgelopen half jaar reeds met 7% gestegen zijn. Ze verwachten eenzelfde stijging in de komende 6 maanden.

Indexering

De toenemende inflatie vertaalt zich via de indexering ook in sterkere loonstijgingen. De recentste vooruitzichten wijzen op een verwachte indexering van meer dan 4% in 2021-2022, en dat cijfer zal zo goed als zeker nog opwaarts bijgesteld worden. Hogere inputkosten en hogere loonkosten bedreigen de competitiviteit van onze bedrijven. “Onze bedrijven zijn bijzonder ongerust over deze situatie. De combinatie van duurdere grondstoffen en hogere lonen tast onze groei aan”, aldus nog Hans Maertens.

Leveringsproblemen tot zeker midden ‘22

Het gebrek aan grondstoffen en de logistieke toeleveringsproblemen plaatsen ondernemingen voor hoofdbrekens. Van de bedrijven die afhankelijk zijn van toeleveringen geeft 83% aan leveringsproblemen te ondervinden. Schaarste aan materialen bij de leverancier is de belangrijkste oorzaak. De meerderheid van de ondernemingen denkt dat de toeleveringsproblemen niet voor midden volgend jaar van de baan zullen zijn.

Omzetstijging

Ondernemingen geven aan dat hun omzet in oktober gemiddeld met 13% is toegenomen vergeleken met het pre-coronaniveau van twee jaar geleden in oktober 2019. Bedrijven denken dat die omzetstijging zich zal doorzetten en verwachten een verdere stijging met 6% in het komende jaar.

Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact