Nucleaire verlenging garandeert leverzekerheid van energie

Voka tevreden met energiedeal

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, is opgelucht over de principiële beslissing van de federale regering om de levensduur van de twee jongste kernreactoren in ons land met 10 jaar te verlengen. De nucleaire verlenging is essentieel om een diversificatie van de energiemix in de toekomst zeker te stellen. Voka is ook tevreden dat de bevoorradingszekerheid in de winter van 2025 – 2026 gegarandeerd wordt met 2 gascentrales en 38 andere projecten, na de heruitvoering van de eerste CRM-veiling. Onze ondernemingen hebben nu en in de toekomst nood aan zekerheid; dat betekent ook dat we in Europa onze energieafhankelijkheid sterk moeten afbouwen.

De federale regering neemt de juiste beslissing en beslist principieel om twee kernreactoren langer open te houden. We mogen voor onze energievoorziening niet afhangen van onstabiele buitenlandse regimes. We moeten kiezen voor de energiemix waarbij het risico op stroomtekorten zo minimaal mogelijk gehouden wordt. En we moeten de CO2-uitstoot drastisch beperken door meer dan ooit in te zetten op hernieuwbare energie”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Op 16 februari hebben de werkgeversorganisaties Voka, VBO, UWE en Beci in een gezamenlijke mededeling gevraagd om twee nucleaire reactoren langer open te houden en zo de energiebevoorrading te verzekeren.

Voka bepleit al maandenlang het standpunt dat elke beslissing over onze energietoekomst afgetoetst moet worden aan enkele cruciale voorwaarden.

  • De leverzekerheid van energie moet te allen tijde gewaarborgd zijn. We kunnen ons geen enkel risico op een stroomtekort veroorloven.
  • De afhankelijkheid van buitenlandse regimes op het vlak van energiebevoorrading moet zo klein als mogelijk gehouden worden. De oorlog tussen Oekraïne en Rusland bewijst dat onverwachte gebeurtenissen een enorme invloed kunnen hebben op de energieprijzen en -bevoorrading. Onze bedrijven moeten energie kunnen aankopen aan competitieve en voorspelbare prijzen.
  • De energietransitie naar een CO2-arme economie moet versterkt en versneld worden. De overheid moet een kader creëren dat investeringen in nieuwe technologie en in basisinfrastructuur aanmoedigt en ondersteunt.

Voka is tevreden dat de principiële beslissingen die de federale regering vandaag heeft genomen in lijn liggen met de door Voka geschetste voorwaarden. De federale regering staat nu voor de belangrijke opdracht om de genomen beslissingen snel en adequaat uit te voeren. Voka zal de uitvoering van het energieakkoord kritisch en constructief opvolgen.

Voka en de Vlaamse ondernemingen investeren meer dan ooit in de duurzame klimaattransitie. Voka is tevreden dat ook de regering extra middelen voorziet voor waterstof in de industriële transitie. Verder moet er gewerkt worden aan een langetermijnbeleid dat afgestemd is tussen alle overheden.

Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact