Nieuwe maatregelen forse klap voor event-, cultuur- en vrijetijdsector

Reactie Voka na Overlegcomité

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, kan begrip opbrengen voor bijkomende maatregelen die het Overlegcomité neemt om de oprukkende omikronvariant in te dammen. Maar de nieuwe maatregelen zijn heel erg streng en betekenen een forse klap voor duizenden ondernemingen in de event-, cultuur- en vrijetijdssector. Gerichte ondersteuningsmaatregelen voor de getroffen sectoren zijn dan ook noodzakelijk. Voka roept opnieuw op om zo snel mogelijk een coronabarometer in te voeren. Zo’n barometer of schakelaar biedt vooraf duidelijkheid voor burgers en ondernemingen over op welk moment welke maatregelen genomen zullen worden.

De berichten over de zeer besmettelijkeomikronvariant zijn zorgwekkend. De druk op de zorg moet beheersbaar blijven. Maar tegelijkertijd is het stopzetten van heel wat sociale binnen- en buitenactiviteiten tot eind januari voor ondernemers en organisaties een echt drama.Het is onbegrijpelijk dat we nog steeds geen coronabarometer hebben in ons land. Zo’n instrument geeft houvast en zorgt voor voorspelbaarheid. Het huidige ad-hocbeleid stort mensen en sectoren in onzekerheid. Voka vraagt dan ook dringend een coronabarometer uit te werken. Het zal ons toelaten om te leven, te werken en te ondernemen ondanks het virus”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Kerstvakantie aan banden

De nieuwe maatregelen treffen vooral de vrijetijdssector en het sociaal leven erg hard. De kerstvakantie wordt aan banden gelegd. Het wegvallen of streng beperken van heel wat mogelijke ontspanningsactiviteiten via events, cultuur, sport en funshopping is een opdoffer voor het mentaal welzijn van de bevolking. Specifieke steunmaatregelen zijn nodig voor alle bedrijven en organisaties die met een verplichte sluiting te maken krijgen.

Waar blijft coronabarometer?

Voka stelt tot zijn grote spijt vast dat er nog altijd geen werk is gemaakt van een coronabarometer. Dat is onbegrijpelijk. We roepen de overheden op om begin 2022 een coronabarometer of -schakelaar in te voeren. De jojo-benadering die tot nu gehanteerd wordt, stort hele sectoren in onzekerheid en financiële problemen. Als we willen leven, werken en ondernemen met het virus, hebben we in 2022 een structurele en voorspelbare aanpak nodig.

Bij de uitwerking van de coronabarometer is het van cruciaal belang om maximaal rekening te houden met de praktische noden van de ondernemingen. Enkel in overleg met de bedrijven kan men komen tot een praktisch toepasbaar en breed gedragen instrument.

Boosteren in bedrijven uitbreiden

Alle zeilen moeten worden bijgezet om de boostercampagne op snelheid te houden. In 7 grote Vlaamse bedrijven loopt sinds deze week een proefproject waarbij op de werkvloer wordt gevaccineerd. De eerste resultaten zijn unaniem positief. We mogen niet talmen om de vaccinatie op de werkvloer ook bij zoveel mogelijk andere ondernemingen ingang te doen vinden.

We moeten alle kanalen benutten om de boostervaccinatiecampagne maximaal te versnellen. Ondernemingen bewijzen dat ze een betrouwbare partner zijn in het vaccineren van de bevolking. Het virus is een zeer taaie tegenstander, maar we hebben met de vaccins een doeltreffend wapen. Hoe meer mensen gevaccineerd worden, hoe beter we als samenleving beschermd zijn. Bedrijven staan klaar om te helpen”, besluit Hans Maertens.
Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact