Met loonakkoord moet ook de sereniteit terugkeren

Reactie Voka op loonakkoord federale regering

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, heeft kennis genomen van het loonakkoord dat in de schoot van de federale regering vannacht is bereikt. Belangrijk is dat de maximale loonstijging de komende twee jaar beperkt blijft tot 0,4%, bovenop de 2,8% automatische loonindexering. Daarmee wordt aan de loonnormwet niet geraakt en wordt er rekening gehouden met de competitiviteit van onze ondernemingen. In het beperkte aantal ondernemingen waar het ondanks de coronacrisis goed liep, kan een beperkte eenmalige premie uitgekeerd worden in 2021.

Nu er eindelijk zicht is op een loonakkoord, moeten de sereniteit en sociale rust terugkeren. Wat werkgevers en werknemers verbindt, is de relance na de crisis. In de verhitte discussies van de voorbije weken ging teveel energie nodeloos verloren. Laat ons nu samen de mouwen opstropen en keihard aan de slag gaan om onze economie terug te doen opveren, te investeren en jobs te creëren”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Loonnorm behouden

Voor Voka bevat het loonakkoord van de federale regering enkele positieve elementen. Zo blijft de loonmarge van 0,4% bovenop de index die de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven voorstelde onverkort overeind. De regering raakt niet aan de loonwet van 1996, wat essentieel is voor de competitiviteit van onze bedrijven. En tot slot zorgt het feit dat de regering een akkoord bereikt heeft voor een klimaat waarin de sereniteit kan terugkeren.

Premie op bedrijfsniveau

Bedrijven die het ondanks corona goed gedaan hebben, kunnen in 2021 een eenmalige premie van maximaal 500 euro uitkeren. Over de definitie van ‘bedrijven die het goed hebben gedaan’, moet nog verder gepraat worden. Over deze premie zal op bedrijfsniveau en niet op sectorniveau onderhandeld worden. “Geen enkele sector heeft het immers globaal gesproken goed gedaan in 2020”, weet Hans Maertens. “In elke sector waren er grote omzetdalingen. ​ Er waren bedrijven die het goed gedaan hebben, maar spijtig genoeg ook bedrijven die het slecht deden.” Voka stipt aan dat in een aantal bedrijven die het afgelopen jaar uitzonderlijk goed gepresteerd hebben reeds een extra vergoeding of extra vakantiedagen zijn toegekend.

Minimumlonen

De sociale partners worden gevraagd verder te praten over het minimumloon, de landingsbanen en de overuren. De regering wil dat er door de sociale partners een plan uitgewerkt wordt voor de verhoging van de minimumlonen op langere termijn. Voka wijst erop dat onze minimumlonen volgens Eurostat reeds de 4de hoogste van de Europese Unie zijn. We zitten daarmee - in Europees perspectief bekeken - dus op een meer dan behoorlijk niveau. Een verhoging van de minimumlonen zal vooral de kwetsbare sectoren treffen en dreigt ook jobs te vernietigen. Daarom is in dit debat een flankerend en ondersteunend beleid van de federale overheid meer dan noodzakelijk. In dit dossier is grote waakzaamheid nodig.

Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka
Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact