Maak van Vlaanderen dé scale-up regio van Europa

Voka zet sterk in op de begeleiding van snelle groeibedrijven

Vlaanderen moet dé Europese regio worden die groeibedrijven de meeste kansen biedt om succesvol te worden. Voldoende talent, kapitaal en een vlotte markttoegang zijn de grootste hinderpalen voor Vlaamse scale-ups. Vlaanderen is vandaag een middelmatige leerling in de klas, veel andere landen doen het beter. We hebben nochtans alle elementen in huis om zowel scale-ups als gevestigde bedrijven te begeleiden om sterke groeiers te worden. Voka biedt verschillende begeleidingstrajecten aan om starters en groeiers de beste ondersteuning te bieden.

Scale-ups zijn de nieuwe scheuten in onze economie. Ze zorgen voor de welvaart en de jobs van morgen. We moeten onze Vlaamse scale-ups alle kansen bieden zodat ze zich hier blijvend vestigen. Vlaanderen moet zich ook meer op de kaart zetten als scale-up bestemming zodat we ook buitenlandse groeiers naar hier kunnen halen”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen.

Doorstoten naar de top

Het is al jarenlang de ambitie om met Vlaanderen door te stoten naar de Europese top qua snelgroeiende ondernemingen. Vlaanderen heeft in de voorbije jaren stappen vooruit gezet. Sinds begin dit jaar werd een recordhoeveelheid kapitaal opgehaald door startende bedrijven. Onze groeibedrijven vertegenwoordigen een ondernemingswaarde van ruim 32 miljard euro.

Toch blijven we hangen in de middenmoot. We staan pas op de 12e plaats in Europa als het gaat om aantal nieuwe scale-ups en op de 8e plaats wat betreft opgehaald kapitaal. Vlaanderen beschikt potentieel over grote troeven, maar zette die te zwak in de markt.

Voka is dan ook tevreden dat de Vlaamse regering en FIT met startup.flanders 1 herkenbaar merk oprichten waarmee we de Vlaamse start- en groeibedrijven onder de aandacht kunnen brengen. Het bewijst de toegenomen aandacht voor scale-ups van het Vlaamse beleid. Terecht, want snelle groeiers dragen het meest bij aan de netto jobcreatie en zorgen voor de nodige economische dynamiek.

Hinderpalen

Toch blijven er nog hinderpalen: de beschikbaarheid vantalent en kapitaal en een vlotte internationale markttoegang. Dat verklaart waarom onze groei relatief achterblijft en we nog niet aan de top staan.

Buitenlandse markten betreden is voor de meeste scale-ups niet zo evident omdat ze kennis en ervaring missen. Ook het gebrek aan netwerken, partners en kennis van de (handels)cultuur zijn hindernissen. Snelle groei vraagt ook een aangepaste interne bedrijfsstructuur om de groei duurzaam te verankeren.

Voka begeleidingstrajecten

Voka biedt startende en groeiende ondernemingen alle ondersteuning die ze nodig hebben.

Met het Accelero begeleidingstraject ondersteunt Voka zowel jonge als gevestigde ondernemingen die jaarlijks met 20% of meer willen groeien. Voka maakt groepssessies met andere ambitieuze ondernemers mogelijk en faciliteert individuele coaching door strategie-experten.

Nieuw is het programma Tech@venture waarbij Voka scale-ups intensief begeleidt die het ook in het buitenland willen waarmaken. Samen met de groeibedrijven trekt Voka naar de steden in het buitenland die er voor hen toe doen zoals München, New York en Parijs.

Scale-ups kunnen voor beide trajecten inschrijven via https://www.voka.be/techatventure en https://www.voka.be/accelero

Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact