“Laat gezond verstand primeren in milieudossiers”

Oproep Vlaamse Ondernemers tijdens Milieuforum in Vlaams parlement

De Vlaamse Ondernemers, een samenwerkingsverband tussen 21 Vlaamse sector- en werkgeversfederaties, roepen het Vlaamse bestuursniveau op om in milieudossiers meer gezond verstand aan de dag te leggen. “We blijven gefocust op het behalen van ambitieuze milieudoelstellingen, maar vragen het beleid en de administraties om meer realiteitszin aan de dag te leggen in de concrete beoordeling van dossiers”. Tijdens het Milieuforum in het Vlaams parlement leggen ondernemingen concrete casussen voor aan beleidsmakers om aan te tonen waar de struikelstenen zich bevinden. Vlaams minister van omgeving Jo Brouns geeft een inkijk in zijn beleidsprioriteiten.

We zijn vandaag te streng voor onszelf. We zijn in Vlaanderen vaak strenger in milieuzaken dan wat Europa voorschrijft. Op die manier maken we het onze ondernemingen extra lastig en verliezen ze aan concurrentiekracht. We vragen dat de Vlaamse regering een voorbeeld neemt aan de aanpak van de Europese Commissie en inzet op administratieve vereenvoudiging en een verminderen van de regeldruk. Onze ondernemingen blijven zich inzetten om de milieudoelstellingen te halen maar vragen aan de Vlaamse regering en de administraties ook gezond verstand te gebruiken bij de ​ totstandkoming van regelgeving en de ​ uitvoering ervan”, zegt Hans Maertens in naam van de Vlaamse Ondernemers.

De Vlaamse Ondernemers schuiven op het Milieuforum verschillende prioriteiten op milieugebied naar voren.

Kosten voor watergebruik onder controle houden

De beschikbaarheid over voldoende en betaalbaar water is voor de Vlaamse ondernemingen van groot belang om de bedrijfscontinuïteit te garanderen. Een derde van ons BBP wordt gecreëerd door bedrijven die waterintensief zijn. Diezelfde bedrijven zijn goed voor 22% van alle jobs in Vlaanderen.

In de komende jaren zullen heel wat investeringen noodzakelijk zijn in het waterbeheer om de waterkwaliteit te verbeteren en om te gaan met de klimaatverandering. Het is van groot belang dat de bijkomende kosten de waterfactuur niet onhoudbaar doen stijgen. Dat zou een bijkomend negatief effect hebben op de concurrentiepositie van onze ondernemingen die vandaag al sterk onder druk staat.

De Vlaamse Ondernemers pleiten ervoor om na te gaan hoe de vele actoren die actief zijn rond waterbeheer beter kunnen samenwerken om zo te komen tot efficiëntiewinsten. Vooraleer er sprake kan zijn van een stijging van de waterfactuur dienen alle efficiëntiewinsten onderzocht en uitgevoerd te zijn. Vandaag zijn er in Vlaanderen meer dan 100 actoren in de hele waterketen actief. Samenwerkingsverbanden en zelfs fusies mogen geen taboe meer zijn.

Kostenbatenanalyse rond pfas-normen

De huidige regelgeving rond pfas verplicht elk bedrijf om afvalwater of bemalingswater dat pfas bevat, te zuiveren. Dit is een zeer kostenintensief proces waarbij de vraag gesteld kan worden of de kosten opwegen tegen de baten. De nieuwe verstrenging van de lozingsnormen voor pfas van 100 ng/l naar 20 ng/l doet de zuiveringskosten exponentieel stijgen. De Vlaamse Ondernemers vragen om een grondige kostenbatenanalyse te laten uitvoeren van deze praktijk, vergelijkbaar met de kostenbatenanalyse die is opgestart voor pfas-aanwezigheid in de bodem bij grondverzet en bodemsanering.

 

Contacteer ons

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Neem contact op met