“Hoog tijd voor beleid in 2022”
Voka-voorzitter Wouter De Geest roept regeringen dringend op tot actie
10 januari 2022
Op een digitale nieuwjaarsbijeenkomst roept Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, op tot een indexsprong. Zonder indexsprong zal de loonstijging 7% bedragen op twee jaar tijd. Een indexsprong - sociaal gecorrigeerd - zou ondernemingen de broodnodige ademruimte bieden en onze concurrentiekracht bewaren. Voka-voorzitter Wouter De Geest wil ook andere beslissingen en hervormingen doorgevoerd zien. Op het vlak van energie, arbeidsmarkt en in het stikstofdossier vragen ondernemingen dringend oplossingen.
“Corona is nu absoluut geen excuus meer om belangrijke beslissingen uit te stellen. Het is hoog tijd voor beleid in 2022. Het gebrek aan politieke keuzes brengt de competitiviteit van onze ondernemingen in gevaar. Beslissingen over loonkosten, energiebevoorrading, arbeidsmarkt en een stikstofkader zijn onontbeerlijk voor de economische toekomst van dit land”, zegt Wouter De Geest, voorzitter van Voka, op een digitaal nieuwjaarsevent.
Voor Voka valt het voorbije politieke jaar te mager uit. In heel wat domeinen diende de politiek knopen door te hakken, maar dat gebeurde amper. Schaarse lichtpuntjes waren de invoering van de Vlaamse jobbonus en de goedkeuring van de federale energienorm.
Voka wil in 2022 actie zien in minstens volgende 5 domeinen:
Indexsprong
In de periode ’21-’22 wordt een loonstijging met 7% verwacht. Voor de private sector betekent dit een meerkost van minstens 10,5 miljard euro. Door de automatische loonindexering krijgen de ondernemingen die factuur sneller en directer op hun bord dan in de buurlanden, waar zo’n systeem niet bestaat. Dat zet de competitiviteit van onze ondernemingen onder immens grote druk.
Voka stelt een indexsprong voor, waarbij één overschrijding van de spilindex wordt overgeslagen. Dat zou inhouden dat de loonstijging in de periode ’21-’22 wordt afgetopt op +5% ipv +7%. Sociale correcties voor de laagste lonen zijn wenselijk. Op langere termijn moeten we de automatische koppeling van de lonen aan de index herbekijken.
Stikstof
De onderhandelingen om te komen tot een definitief regelgevend kader voor de stikstofuitstoot zitten in overtime. De Vlaamse industrie is vandaag verantwoordelijk voor slechts 4% van de stikstofdeposities in Vlaanderen. Beter doen is niet mogelijk aan een aanvaardbare kostprijs. Alle facts and figures zijn bekend. Voka verwacht dan ook snel een beslissing die opnieuw rechtszekere vergunningen mogelijk maakt voor alle bedrijven.
Energie
Door het jarenlange getalm is een ideale beslissing in het energiedossier niet meer mogelijk. Voka roept de federale regering op om midden maart een beslissing te nemen die de leverzekerheid van energie het minst van al hypothekeert. Tot dat moment moeten zowel piste A met gascentrales als piste B met de verlenging van de twee jongste nucleaire centrales naast elkaar voorbereid worden. De Vlaamse bedrijven zijn bevreesd dat een energietekort in 2025-2026 zal leiden tot de activering van afschakelplannen.
Arbeidsmarkt
Negen op de tien ondernemingen die willen aanwerven heeft grote moeite met het vinden van geschikte nieuwe medewerkers. Die aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt zorgt voor problemen in de ondernemingen. Voka vraagt de federale regering om een asymmetrisch arbeidsmarktbeleid daadwerkelijk te realiseren, waarbij de gewesten meer vrijheid krijgen om een eigen beleid te voeren op maat van hun specifieke arbeidsmarktsituatie. Het principe van dat asymmetrisch arbeidsmarktbeleid is verworven, de uitvoering loopt echter spaak.
Staatshervorming
De politieke stilstand in dit land is endemisch geworden. Met de huidige staatsstructuren blijkt het erg moeilijk om nog vooruitgang te boeken voor onze samenleving. Een nieuwe staatshervorming is dan ook noodzakelijk. Voka verwacht dat in 2022 een duidelijke route wordt uitgestippeld door de verantwoordelijke ministers om een volgende staatshervorming voor te bereiden.
“De coronacrisis heeft veel tijd van onze regeringen gekost, maar in 2022 moeten er beslissingen genomen en hervormingen doorgevoerd worden. Onze ondernemingen hebben dit jaar te maken met sterke tegenwind: de verstoring van de bevoorrading, het gebrek aan grondstoffen, de krapte op de arbeidsmarkt, de stijgende inflatie en daaraan gekoppeld stijgende lonen. Een zware economische crisis loert om de hoek, en de gezondheidscrisis is nog niet voorbij”, zo besluit Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.
Volledige toespraak Wouter De Geest
PDF - 526 Kb