“Hervorm in 2023 of we riskeren jaren stilstand”

Oproep Vokavoorzitter Rudy Provoost tijdens de Voka nieuwjaarsreceptie

Als de regeringen dit jaar de noodzakelijke hervormingen niet doorvoeren, dan dreigen we in een jarenlange status-quo terecht te komen. Hervormingen zijn dringend nodig als we willen dat Vlaanderen weer meedraait aan de top van Europa. De concurrentiepositie van de Vlaamse ondernemingen staat onder grote druk. Een herziening van het indexmechanisme en een indexsprong moeten verlichting brengen. Op het gebied van energie pleit Voka om nog drie bijkomende kerncentrales langer open te houden.

De in november aangetreden Vokavoorzitter Rudy Provoost roept politici op tot slagkracht. “De status-quo is geen optie, nu hervormen is de boodschap. Structurele ingrepen zijn een absolute must om de essentiële economische en sociale randvoorwaarden voor blijvende welvaart en welzijn te creëren. De schade proberen te beperken met alleen maar symptoombestrijding hypothekeert de toekomst”.

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, houdt op maandag 9 januari zijn jaarlijkse nieuwjaarsreceptie in de Brusselse Bozar. Naast premier De Croo, minister-president Jan Jambon en verschillende ministers, partijvoorzitters en parlementsleden tekenen 800 bedrijfsleiders present.

Voka maakt de resultaten bekend van een enquête die is afgenomen onder de 18.000 Vokaleden. Er werd gepeild naar de politieke thema’s die op federaal en Vlaams vlak prioritair behandeld zouden moeten worden.

  • De federale top drie: daling van de loonkosten, zekerheid over de energiebevoorrading, ondernemingsvriendelijke fiscaliteit.
  • De Vlaamse top drie: kwaliteitsvol onderwijs, rechtszeker vergunningenbeleid, activerender arbeidsmarktbeleid.

Op het gebied van de loonkosten vraagt Voka een hervorming van het automatische indexatiemechanisme en een indexsprong. Vlaamse bedrijven zien de loonkloof met het buitenland onhoudbaar sterk oplopen.

In de energiemix van de toekomst ziet Voka nog een belangrijke rol weggelegd voor kernenergie. Daarom vraagt Voka om naast Doel 4 en Tihange 3 ook stappen te ondernemen om de resterende kerncentrales te verlengen.

Lees hier de volledige toespraak van voorzitter Rudy Provoost.

PDF - 195 Kb
Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact