​Hergebruik, multimodaliteit en biodiversiteit centraal bij bezoek minister Peeters aan Wienerberger en Campine tijdens roadshow Vlaamse Ondernemers

Bij de tweede halte van de duurzaamheidstournee ontdekte Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters hoe baksteenfabrikant Wienerberger via innovatie duurzame bouwmaterialen maakt en vervoert. Daarna bezocht ze Campine, het enige autobatterij-recyclagebedrijf uit de Benelux dat tot 10.000 autobatterijen per dag recycleert. “Deze roadshow georganiseerd door de Vlaamse Ondenemers toont aan dat duurzaam ondernemen echt in het DNA zit van onze Vlaamse bedrijven. De innovatieve projecten en producten die ik vandaag samen met de leerlingen van het 5de middelbaar STEM van het Heilig graf uit Turnhout heb mogen leren kennen, bieden oplossingen voor welbepaalde duurzaamheidsoplossingen”, blikt minister Peeters tevreden terug.

Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en het 5e jaar STEM van het Heilig Graf uit Turnhout kregen de unieke gelegenheid om te ervaren hoe bedrijven duurzaam ondernemen en samenwerking in de praktijk brengen, zowel in hun producten als werkmethoden.

Bij baksteenfabrikant Wienerberger kregen de minister en de leerlingen inzicht in het hele proces dat nodig is om bakstenen te maken en de duurzaamheidsinspanningen die Wienerberger daarvoor levert. “We zijn zeer tevreden met het bezoek van de leerlingen en prominente beslissingsnemers. Het bood de kans om het duurzaamheidskarakter van Wienerberger, waar we al 15 jaar aan werken, echt tot uiting te brengen. Bovendien is het ook interessant voor de jongeren om te zien dat de industrie niet de grote verstoorder is, maar net meewerkt om tegen 2050 energieneutraal te zijn. Het is goed dat we hen ook kunnen meenemen en inzichten geven in de werking van de industrie”, zegt CEO Caroline Van De Velde.

Ook bij autobatterij-recyclagebedrijf Campine was men enthousiast over het bezoek van de minister en de jongeren. “We recycleren bij Campine elke dag tientallen volle vrachtwagens met afval tot hernieuwde materialen. Zo vermijden we dat er dagelijks 10.000 autobatterijen op de afvalberg belanden. Wat me het meest bij zal blijven van het bezoek van de jongeren is dat ze hun bekommernis over het klimaat combineren met zin voor wetenschappelijk realisme. In plaats van doemdenken zetten ze in op oplossingsgericht denken. Ik ben blij dat deze leerlingen uit STEM-richtingen zullen rekening houden met feiten en cijfers en dus de juiste keuzes zullen maken voor onze toekomst”, aldus CEO Wim De Vos.

Minister van Mobiliteit en Openbare Werken was de politieke gast van de dag. “Samen met de leerlingen van de STEM klas van het Heilig Graf uit Turnhout bracht ik een bezoek aan Wienerberger en Campine, twee bedrijven die van duurzaamheid hun core-business maken. Zo heeft Wienerberger zelfs een kade aangelegd om hun producten via de binnenvaart te vervoeren, de modalshift in werking! Campine maakt dan weer werk van een fiets lease plan voor werknemers, wat de combimobiliteit ten goede komt. Als minister van Mobiliteit ben ik ook aangenaam verrast door de samenwerking tussen de Vlaamse Ondernemers en De Lijn, die een hybride bus ter beschikking stelt voor de roadshows. Ook De Lijn zet de komende jaren volop in op investeringen in het vergroenen van hun vloot. Tegen 2035 moet de volledige vloot, goed voor 4500 voertuigen van De Lijn, emissievrij zijn.”

Samen oplossingen vinden

Met de Duurzaamheidstournee willen de Vlaamse Ondernemers, 19 werkgevers- en sectororganisaties – het beleid, ondernemers en jongeren bij elkaar brengen. Er zijn zoveel voorbeelden van bedrijven waar duurzaamheid echt deel uitmaakt van het DNA, dat we ze moeten tonen”, klinkt het bij de Vlaamse Ondernemers. “Door jongeren, bedrijven en politici met elkaar in contact te brengen, hopen we dat ze elkaar beter begrijpen, inspireren en van elkaar leren om samen oplossingen te vinden voor de grote uitdagingen waar we vandaag voor staan. Hopelijk kan het jongeren ook overtuigen om zelf voor studierichtingen te kiezen waarmee ze later op hun beurt de bedrijven kunnen helpen om nog duurzamer te ondernemen of oplossingen te vinden voor de toekomst.”

De Vlaamse Ondernemers houden nog drie keer halt in een Vlaamse provincie. Steeds met een Vlaamse minister en een klas uit de derde graad secundair onderwijs. De jongeren worden begeleid door wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel en twee vloggers van Technopolis. “Net als deze bedrijven wil Technopolis jongeren ervan overtuigen dat iederéén een steentje kan bijdragen. We twijfelden dan ook geen seconde om op de bus van de ‘Vlaamse Ondernemers’ te springen. We helpen deze bedrijven graag om hun boodschap te verspreiden bij jongeren op een coole en toegankelijke manier via onze vlogs op YouTube en andere kanalen die populair zijn bij jongeren”, zegt Stephane Berghmans, CEO van Technopolis.

Zij rijden allemaal samen rond in een speciaal bestickerde hybride bus van De Lijn, die als geprefereerde strategische partner voluit gaat voor duurzame mobiliteitsdiensten om bij te dragen aan een leefbaar en mobiel Vlaanderen. “Dat doen we niet alleen door te investeren in combimobiliteit en ecologische stelplaatsen, maar vooral door de vergroening van de vloot met investeringen in hybride en elektrische voertuigen. Tegen 2025 zullen we de stadskernen emissievrij bedienen; hiervoor kopen we de komende jaren meer dan 900 elektrische bussen aan,” zegt Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn.

Van elk bedrijfsbezoek wordt ook een verslag gemaakt dat te bekijken zal zijn op www.detoekomstwerkt.be.


Contactpersoon Vlaamse Ondernemers

Kasper Demol – 0472 58 63 76

'De Vlaamse Ondernemers' is een samenwerking tussen 19 sector- en werkgeversorganisaties: Agoria Vlaanderen (technologie), de Belgische Petroleumfederatie (petroleum), Comeos (handel en diensten), essenscia Vlaanderen (chemie en life sciences), Febeg (elektriciteit en gas), Febetra (transport en logistieke diensten), Febiac (auto’s en tweewielers), Federgon (HR-diensten), Fedustria Vlaanderen (textiel, hout en meubels), Fevia Vlaanderen (voeding), Go4Circle (circulaire economie), Indufed (glas, papier en karton), Staalindustrie Verbond (staal), Traxio (autohandel en -reparatie), Vlaamse Confederatie Bouw (bouw), Vlozo (zorg), Vlaamse Havenvereniging (havengemeenschappen), Voka (Vlaams netwerk van ondernemingen) en WF-FE (internationale handel, vervoer en logistiek).

Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact