Groeimanifest: 11 concrete engagementen voor groei waar iedereen beter van wordt

Vokavoorzitter Wouter De Geest waarschuwt voor verlies aan concurrentiekracht

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, lanceert het Voka Groeimanifest tijdens La Primavera, een bijeenkomst met 600 ondernemers en politici in Tour & Taxis. In het Groeimanifest lijst Voka 11 concrete engagementen op waar de Vlaamse ondernemingen zich achter scharen. Doel is om te zorgen voor duurzame economische groei waar iedereen beter van wordt. Daarvoor is het vandaag cruciaal om de concurrentiepositie van onze economie niet te laten afzwakken.

Tijdens een diepe crisis worden nieuwe fundamenten gelegd voor de samenleving van morgen. Met het Voka Groeimanifest nemen we onze verantwoordelijkheid. Het is aan de politiek om ook hun deel te doen: onze bedrijven moeten in een Europese en internationale context concurrentieel kunnen blijven. Die concurrentiepositie staat door de sterke loonkostenstijging onder zware druk. Daar niets aan doen, zal dit land 20 jaar terugkatapulteren in de tijd”, zegt Vokavoorzitter Wouter De Geest.

Verslechtering loonhandicap met 5% in zicht

De opeenvolgende automatische loonindexeringen in België zullen tot gevolg hebben dat de loonhandicap voor ons land met 5% zou verslechteren ten opzichte van onze buurlanden. Daarmee wordt de verbetering van de loonhandicap in de periode 2008-2019 integraal teruggedraaid. Onze buurlanden kennen geen systeem van automatische loonindexering.

Voka vraagt dringend actie om de loonkostenhandicap weg te werken. Een slimme indexering van de lonen is noodzakelijk, waarbij de laagste lonen volledig worden geïndexeerd en de hogere lonen slechts tot op een bepaald loonplafond.

11 engagementen

In het Voka Groeimanifest spreken de Vlaamse ondernemingen 11 engagementen uit om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te pakken.

“We willen zorgen voor duurzame groei waar zoveel mogelijk mensen beter van worden. We gaan elk talent benutten zorgen voor inclusieve werkomgevingen. We gaan er alles aan doen om de uitstoot van broeikasgassen fors te doen dalen. Tot slot is een verdere investering in onderzoek & ontwikkeling van cruciaal belang”, vervolgt Wouter De Geest.

Meer mensen aan het werk in een inclusieve omgeving

Werken is de sleutel voor een gezond, inclusief en welvarend leven. Voor de samenleving is het essentieel dat er zoveel mogelijk mensen aan de slag gaan én blijven: het is de enige manier om onze sterke welvaartsstaat te behouden. ​ 

 1. We bieden opportuniteiten aan alle talent met ondernemerschap en ambitie.
 2. We gaan voor duurzame loopbanen met oog voor persoonlijke ontwikkeling, werkbaarheid en gezondheid.
 3. We zetten in op levenslang leren en toekomstgerichte vaardigheden.

Investeren in de toekomst

We hebben de ambitie om één van de meest aantrekkelijke en performante innovatieregio’s ter wereld te zijn. Investeren in de toekomst betekent zo vooral investeren in een duurzame, digitale en gezonde samenleving. ​ 

 1. We gaan meer investeren met het oog op een totale O&O-intensiteit van 5% bbp.
 2. We valoriseren innovatie meer door samenwerkingen met sectoren en onderzoeksinstellingen.
 3. We mikken op een brede digitale transformatie met het oog op meer toegevoegde waarde en productiviteit.
 4. We investeren in partnerships met scholen voor het talent van de toekomst.

Transformeren naar een duurzame economie

Duurzaamheid is noodzakelijk voor gezonde groei, ook voor toekomstige generaties. Vlaanderen heeft alles om zich te positioneren als een wereldwijde innovatieleider in de klimaattransitie. We moeten nu inzetten op de ontwikkeling van groene en duurzame technologieën die we nadien ook kunnen exporteren.

 1. Vanuit de ESG-principes verduurzamen we onze bedrijfsprocessen en stimuleren we dit bij klanten en leveranciers.
 2. Onze CO2-voetafdruk verlagen we verder om bij te dragen aan de Europese doelstelling van 55% broeikasgasreductie.
 3. We versterken Vlaanderen verder als wereldwijde groene innovatieleider.
 4. We gaan voor een duurzamer wagenpark en meer goederenvervoer via het spoor en binnenvaart.
Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact