Federale en Vlaamse Parlement keuren maatregelen goed die competitiviteit van ondernemingen vooruithelpen

Voka tevreden met elektriciteitswet en omgevingsdecreet

Tijdens de laatste plenaire vergaderingen in de Kamer en in het Vlaams parlement zijn maatregelen goedgekeurd die de concurrentiekracht van ondernemingen vooruithelpen. Het gaat over de aanpassing van de federale elektriciteitswet en de hervorming van het omgevingsdecreet. Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, is tevreden dat de verschillende coalities tot aan de eindstreep zijn blijven verder werken in het belang van ondernemend Vlaanderen. Het werk is uiteraard niet af. Bij de start van de campagne wil Voka de boodschap geven dat het versterken van de economische groei een opdracht is die elke partij ter harte moet nemen.

Aanpassing federale elektriciteitswet

Door de goedgekeurde aanpassing van de federale elektriciteitswet wordt de wettelijke basis gelegd voor een toekomstige korting op de Elia-transmissienettarieven. Dat kan voor grote industriële stroomverbruikers het verschil maken tussen terug competitiever worden of uit de markt geprijsd worden.

Een jaarlijkse studie van Deloitte in opdracht van Febeliec toont aan dat de elektriciteitsprijzen voor industriële verbruikers in België al jaren beduidend hoger liggen dan in de buurlanden.

Voka was al lange tijd pleitbezorger om ook in ons land zo’n korting in te voeren. Dit betekent een concrete invulling van de energienorm, die tot doel heeft om onze prijzen concurrentieel te houden minstens met de buurlanden. Dit is belangrijk, gezien het aandeel energie-intensieve bedrijven binnen diverse sectoren in onze industrie.

Via Koninklijke Besluiten moet de korting nog meer invulling krijgen. De precieze doelgroep en de hoogte van de compensatie moeten nog bepaald worden. Voka zal dit aandachtig blijven opvolgen. Maar de wettelijke basis is daarvoor nu gelegd door het federaal Parlement.

Het goedgekeurde voorstel om een korting in te voeren voor transmissienettarieven, is een deel van de oplossing om de concurrentiepositie van onze energie-intensieve bedrijven te herstellen. We pleiten er al lang voor, het staat in ons verkiezingsmemorandum en is cruciaal voor onze energie-intensieve industrie”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Hervorming Vlaams omgevingsdecreet

Ook de Vlaamse meerderheid nam in de voorbije nacht tijdens de laatste plenaire zitting een belangrijke decretale horde met de hervorming van het omgevingsdecreet. Vergunningen zijn essentieel voor een gunstig investeringsklimaat. Voka dringt al langer aan op eenvoudige, flexibele en meer rechtszekere vergunningsprocedures.

Een van de belangrijkste wijzigingen is de invoering van de modulaire vergunningsprocedure. Hierdoor heeft een initiatiefnemer meer vat op zijn eigen vergunningsaanvraag en kan hij beter inspelen op nieuwe adviezen of inspraakreacties. Tegelijkertijd kunnen onvolledigheden in de aanvraag op ieder moment worden opgelost, zonder dat dit het einde van de procedure hoeft te betekenen.

Ten slotte roept het decreet het nieuwe instrument van de omgevingsbesluiten in het leven. Met zo’n omgevingsbesluit kan de overheid tegelijkertijd een bestemmingswijziging én een project goedkeuren. Dankzij dit nieuwe instrument moet niet eerst een ellenlange planprocedure van vier jaar doorlopen worden, waarna pas dan de vergunning kon worden aangevraagd. Alle processtappen vallen samen, met één MER-rapport, één infomoment, één openbaar onderzoek en één finale beslissing.

Een rechtszekere en vlotte vergunningverlening is een noodzakelijke voorwaarde voor het aantrekken van nieuwe bedrijfsinvesteringen. De Vlaamse meerderheid heeft lang gewerkt aan deze grondige hervorming. We zijn tevreden dat het eindresultaat op de valreep nog door de plenaire vergadering is goedgekeurd. Dit zal een wezenlijk verschil maken voor de rechtszekerheid in Vlaanderen”, besluit Hans Maertens.
Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact