Extra loonkosten doen bedrijven besparen op personeel

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, waarschuwt dat steeds meer ondernemingen overwegen om hun personeelsgroep in te krimpen. Dat blijkt uit een recente enquête bij 600 bedrijven. De fors stijgende loonkosten dwingen ondernemingen die het moeilijk hebben om maatregelen te nemen. De bedrijven vragen maatregelen van de overheid om de loonkosten te beteugelen.

Bedrijven maken nu hun budgetten op voor komend jaar. De extra loonkosten doen bedrijven naar de noodrem grijpen: noodgedwongen zal de personeelsgroep in vele bedrijven kleiner worden. In deze omstandigheden is een nationale staking voor meer loon bovenop wat er nu al aankomt helemaal onaanvaardbaar”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

De enquête van Voka werd begin deze week afgenomen. Eén op drie ondernemingen (30%) geeft aan dat ze verwachten in de komende 6 maanden minder personeel in dienst te hebben. Dat cijfer stijgt sinds de vorige enquêtes in augustus (20%) en september (25%). Specifiek in de industrie verwacht 51% binnenkort een beroep te moeten doen op tijdelijke werkloosheid.

De belangrijkste bezorgdheid van de bedrijven is vandaag de stijgende loonkost, 70% van de bedrijven maakt zich hier grote zorgen over. In de periode ’22-’23 zullen de brutolonen met 18% stijgen.

Om die stijgende loonkosten op te vangen, nemen bedrijven zelf maatregelen. Naast het inkrimpen van de personeelsgroep geven ondernemingen aan dat ze meer zullen inzetten op automatisering, hun groeiplannen bijstellen, minder investeringen plannen in België en overwegen om activiteiten te verplaatsen naar andere landen.

Alle ondernemingen vragen een aanpassing van het systeem van automatische loonindexering. Uit de enquête komen verschillende alternatieve pistes naar voren: ​ een loonindexering die enkel netto wordt toegekend of ​ een bijkomende verlaging werkgeversbijdragen zijn de meest aangewezen volgens de bedrijven.

Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact