Voka Digihubs geven elke ondernemer een eigen labo

Digihubs slaan brug tussen bedrijfs- en onderzoekswereld

Vlaams Minister van Innovatie Hilde Crevits gaf in Kortrijk de aftrap van de allereerste Voka Digihub. ​ De Voka Digihub is een experimenteerruimte waar ondernemingen terecht kunnen met al hun praktische vragen over digitale technologie. Op initiatief van minister Crevits start Voka in elke Vlaamse provincie een digihub op, telkens in een uniek partnerschap tussen kennisinstellingen, de overheid en het bedrijfsleven. In totaal wordt meer dan 5 miljoen euro uitgetrokken om via de Voka Digihubs 500 kmo’s te begeleiden.

Een onderneming kan in een Voka Digihub terecht om een praktisch probleem aan te pakken aan de hand van digitale technologie. Samen met de best geplaatste specialisten van een Vlaamse kennisinstelling wordt in een laagdrempelige labo-omgeving gezocht naar een goede oplossing. Niet elke kmo heeft immers een eigen afdeling onderzoek & ontwikkeling, maar dankzij de Voka Digihubs wordt onderzoek & ontwikkeling toegankelijk voor elke onderneming. Enkele vragen waar kmo’s mee zitten: Hoe kan ik mijn voorraadbeheer optimaliseren met gebruik van sensortechnologie? Hoe kan artificiële Intelligentie op onze financiële afdeling worden ingezet om falingsrisico’s en fraude te voorspellen? Kan game technologie helpen om betere opleidingen aan te bieden? Die toepassingen kunnen in het lab worden uitgetest.

Digitalisering is een topprioriteit binnen mijn beleid. ​ We willen nu ook onze Vlaamse kmo’s helpen om te experimenteren en aan de slag te gaan met digitale technologieën. Voor vele kleine bedrijven zijn er nog drempels om belangrijke stappen te zetten. Daarom zal Voka nu op mijn initiatief Digihubs uitbouwen waar ondernemingen coaching en begeleiding vinden, zodat ze volop de vruchten kunnen plukken van een doordachte digitalisering. Dat is absoluut nodig om de productiviteitsgroei op te vijzelen en de competitiviteit te vrijwaren”, aldus Vlaams Minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits bij de lancering van de eerste Voka Digihub in de Hogeschool VIVES campus Kortrijk.

Elke digitale oplossing begint met een eenvoudige vraag. We willen met Voka het eerste aanspreekpunt zijn voor ondernemingen en samen op zoek gaan naar de beste digitale oplossing. Onze Digihubs zullen ondernemers en academici met elkaar verbinden. We weten uit ervaring dat die combinatie sterke ideeën en nieuwe bedrijfsmodellen kan voortbrengen. Voka zet bewust sterk in op digitalisering omdat we ervan overtuigd zijn dat elke onderneming extra groeikansen krijgt als ze ook de digitale transformatie opstart”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

In elke provincie

In elke Vlaamse provincie opent een Voka Digihub. Voor de ontwikkeling en de uitbating van de Voka Digihubs werkt Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, samen met universiteiten, hogescholen, Flanders Make, SIRRIS en andere partners. De Voka Digihubs zijn gevestigd bij bestaande Vlaamse kennisinstellingen en maken gebruik van de aldaar aanwezige (labo)-infrastructuur.

Joris Hindryckx, algemeen directeur VIVES: “VIVES is een trotse partner van de eerste Voka Digihub. We stellen onze expertise en infrastructuur graag ter beschikking van ondernemers met sprankelende voorstellen.”

Benjamin Vandeputte, directeur Vlaanderen van het collectief centrum van en voor de technologische industrie SIRRIS: “Bedrijven kunnen de digitale transformatie niet ontlopen of ontkennen. Uitstellen is ook geen optie. Sirris zet de schouders onder de Voka Digihubs om Vlaamse kmo’s te begeleiden in deze transitie. Naast onze brede expertise in het domein van digitalisatie stellen we ook onze industriële labo’s rond digital manufacturing, Industrie 4.0 en smart products voor de bedrijven open”.

Minstens 500 kmo's bereiken

Voor de uitbouw en de werking van deze laagdrempelige digitale experimenteerruimtes wordt ​ 5,14 miljoen euro voorzien vanuit Europese en Vlaamse middelen. Dankzij deze steun kan een kmo terecht bij een Voka Digihub voor het testen van een bepaalde technologie en wordt 70% van de kosten daarvan gedragen door deze middelen. De overige 30% wordt door de kmo zelf gedragen. Voka wil minstens 500 kmo’s ondersteunen via de Voka Digihubs.

Geïnteresseerde ondernemingen vinden alle informatie over de Voka Digihubs op www.voka.be/digihub

Partnerschappen per provincie

  • Antwerpen: Universiteit Antwerpen, Thomas More-hogeschool, Open Manufacturing Campus (OMC), Karel de Grote Hogeschool, Artesis Plantijn Hogeschool, Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL), Flanders Make, Sirris, Voka Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen, Voka Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland
  • Limburg: PXL Hogeschool, Universiteit Hasselt, T2 Campus, Flanders Make, Sirris, Voka Limburg.
  • Oost-Vlaanderen: KULeuven Hogeschool Gent, Arteveldehogeschool, Flanders BIO, ILVO, Universiteit Gent, UZ Gent, Odisee Hogeschool, Flanders Make, Sirris, Voka Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen, Voka Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland
  • Vlaams-Brabant: Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL), Leuven Security Excellence Consortium (L-SEC), Vrije Universiteit Brussel, Erasmushogeschool Brussel, Flanders Make, Sirris, Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant.
  • West-Vlaanderen: HOWEST, Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen, VIVES, ILVO, Flanders Make, Sirris, Voka Kamer van Koophandel West-Vlaanderen.
Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

Arne De Brabandere

woordvoerder Hilde Crevits, Kabinet Hilde Crevits

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact