Eerste Talentcenter ondersteunt kinderen bij studiekeuze

Voka wil goed onderbouwde studiekeuze faciliteren

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, richt het eerste Talentcenter op in Vlaanderen. In een Talentcenter worden kinderen tussen 12 en 14 jaar begeleid om de beste studiekeuze te maken die aansluit bij hun talenten en interesses. Vandaag loopt dat nog te vaak verkeerd: elk jaar veranderen 18.000 leerlingen in Vlaanderen van studierichting. Met het Talentcenter wil Voka er mee voor zorgen dat ouders en leerlingen een persoonlijke en wetenschappelijk onderbouwde studiekeuze maken. Op die manier wordt elk talent ingezet. Het 1e Talentcenter komt bij Technopolis in Mechelen, in september volgt het Talentcenter in Limburg.

We willen elk talent in Vlaanderen benutten en dat start bij het maken van de passende studiekeuze. Wie als kind goed kiest, legt de basis voor boeiende en succesvolle studies en een verdere loopbaan. Voka zag in Oostenrijk hoe een Talentcenter verbluffende resultaten oplevert. Dat effect willen we ook in Vlaanderen bereiken. Voka neemt concrete verantwoordelijkheid om te komen tot een beter werkend onderwijs dat uiteindelijk de hele maatschappij en economie ten goede zal komen”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Waarom nodig?

Scholen, Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) en leerkrachten doen vandaag al veel inspanningen om leerlingen goed te oriënteren. In de praktijk lukt dat echter niet altijd meteen goed. Elk jaar veranderen 18.000 leerlingen van richting omdat de oorspronkelijke keuze toch niet de juiste bleek. In de helft van de gevallen verandert de leerling van ASO naar TSO of BSO.

Er lijken nog veel mensen te zijn die het technische en beroepsonderwijs niet naar waarde schatten. Zo zijn er heel wat ouders die hun kind in eerste instantie het liefst naar het algemeen secundair onderwijs sturen, ook al liggen de interesses en talenten van het kind eigenlijk elders. Een latere overstap baadt al te vaak in een negatieve sfeer: leerlingen krijgen de indruk dat ze gefaald hebben, en worden sneller schoolmoe. Op die manier gaat talent verloren. Dat is zonde voor de jongeren in kwestie én ook voor de Vlaamse economie, die schreeuwt om technisch geschoolde profielen.

Voka wil er met het Talentcenter toe bijdragen dat kinderen een positieve studiekeuze maken en daarbij ook de technische of beroepsgerichte studierichtingen overwegen. In elke studierichting kunnen leerlingen excelleren.

Vlaamse Steun

Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts maakt 130.000 euro vrij om de werking van het eerste Talentcenter mee mogelijk te maken. Hij schaart zich achter de ambitie om kinderen te begeleiden bij het maken van een positieve studiekeuze.

Hoe sneller jongeren terechtkomen in de richting die past bij hun talenten, hoe sneller ze die talenten verder kunnen ontwikkelen en hoe beter ze zich voelen”, zegt Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts. “We investeren ondertussen in het technisch en beroepsonderwijs om het nog aantrekkelijker te maken. Zo werken we alleen daar met VR-technologie, waardoor jongeren kunnen proeven van elke mogelijke techniek in elke mogelijke situatie. Er zijn nog mensen die niet beseffen hoe ambitieus het technisch en het beroepsonderwijs is. Hopelijk kan het Voka Talentcenter helpen om goede keuzes te maken, gebaseerd op wat leerlingen in hun mars hebben”.

Hoe werkt het?

Leerlingen rond de leeftijd van 12-14 jaar komen met de klas naar het Talentcenter en voeren er tests en proefjes uit. De tests bestaan uit tien onderdelen waarmee de leerlingen tot twee uur bezig zijn. Het gaat onder andere om een VR-spel dat technisch inzicht test, motorische tests en om cognitieve taal- en rekentesten.

De leerlingen krijgen na afloop een gepersonaliseerd talentenrapport met daarin vrijblijvend de mogelijke studierichtingen in de regio die aansluiten bij hun interesses en talenten. Ouders zijn vaak niet voldoende op de hoogte van het scala aan studiemogelijkheden in hun regio.

Wetenschappelijk onderbouwd

Het Talentcenter en het talentenrapport zijn wetenschappelijk onderbouwd door academici van de UGent. Een team van psychologen legt zich toe op het onderwerp in het kader van een door Voka gefinancierde leerstoel. De onderzoekers verzamelden data van 1.000 leerlingen wiens talenten en vaardigheden in kaart werden gebracht. Deze leerlingen worden verder opgevolgd waardoor het mogelijk wordt om het verband te onderzoeken tussen de testresultaten, studiekeuze, studiesucces en studietevredenheid. Op die manier kan de wetenschappelijke basis voor het Talentcenter verder verfijnd worden. Hierover is er ook overleg met alle onderwijskoepels.

We willen het aanbod van het onderwijs aanschouwelijk maken, zonder daarom te raken aan de keuzevrijheid van ouders en leerlingen. Het is geen selectietest die zegt wat kinderen moeten studeren of welk beroep ze moeten kiezen, wel een menukaart op basis van wat men graag eet”, zegt Wouter Duyck, professor cognitieve psychologie verbonden aan de UGent en coördinator van de leerstoel.

Uit Oostenrijk

Voka haalt de mosterd voor het Talentcenter in de Oostenrijkse regio Steiermark. Sinds de oprichting door de Kamer van Koophandel in 2016 ontvingen al meer dan 34.000 leerlingen er hun talentenrapport. Meer dan 75% van de leerlingen in de regio komt langs in het Talentcenter. Ook elders in Europa zijn Talentcenters in oprichting.

Primeur voor Technopolis

Voka investeert samen met Technopolis in de uitbouw van het allereerste Talentcenter bij Technopolis in Mechelen. De opening is voorzien voor april 2023. Al meer dan 20 scholen uit Mechelen en omgeving toonden interesse om met hun leerlingen het Talentcenter te bezoeken.

“We staan dan te popelen om jongeren in hun studiekeuze te ondersteunen. Ik ben ervan overtuigd dat het Talentcenter een grote meerwaarde is voor alle jongeren die niet meteen hun weg vinden in het enorme aanbod van studierichtingen. En ja, Technopolis zou natuurlijk Technopolis niet zijn, mochten we via deze manier jongeren niet willen stimuleren om van alle mogelijke richtingen in het secundair voor een STEM-richting te gaan”, zegt Stephane Berghmans, ceo van Technopolis.

Al meer dan 20 scholen uit Mechelen en omgeving hebben interesse getoond om met hun leerlingen naar het Talentcenter te komen. We zijn dan ook blij dat het pilootproject voor onze regio is en dat we pionier zijn. Als Voka-Kamer hebben we onze nek uitgestoken, samen met heel veel ondernemers. Want je wil er alles voor doen dat leerlingen de beste studiekeuze maken. Want ze zijn de medewerkers van morgen”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka-Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. ​ ​ 

Ook in Limburg

Het is de ambitie om ook in de andere Vlaamse provincies Talentcenters op te richten om leerlingen te ondersteunen bij de studiekeuze. In Limburg zal een Talentcenter in september 2023 de deuren openen bij Hogeschool PXL. De provincie Limburg voorziet de nodige financiering om het Talentcenter in Hasselt op te starten en uit te baten.

“We zorgen voor een meer objectieve studiekeuzemanier. We koppelen interesses en competenties van kinderen aan concreet beroep- en studieadvies. We verruimen de horizon van Limburgse leerlingen en stimuleren gelijke kansen. Want een objectieve test sterkt het geloof van leerlingen in hun eigen talenten, ongeacht sociale achtergrond en afkomst. En dat zorgt voor een positieve invloed op hun prestatiemotivatie, ambitie en geluksgevoel”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Limburg.

Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact