Corona-afwezigheden op werkvloer pieken

Voka enquête februari

Uit een enquête van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, bij 700 bedrijven blijkt dat het aantal afwezigen op de werkvloer door isolatie of quarantaine gemiddeld 8% bedraagt. De corona-afwezigheden noteren daarmee op het hoogste peil sinds de start van de maandelijkse Voka-enquêtes. Wie in quarantaine zit, maar niet besmet is, dient vaak foutief een ziektebriefje in terwijl dat eigenlijk een quarantaine-attest moet zijn. In meer dan de helft van de bedrijven worden de regels rond ziektebriefjes en quarantaine-attesten niet correct gevolgd.

Meer mensen dan ooit tijdens de coronacrisis kunnen niet komen werken door besmetting of door quarantaine. Zoals voorspeld treft de omikrongolf de hele samenleving en nu ook onze bedrijven. We gaan er van uit dat we nu stilaan de piek bereikt hebben. We roepen medewerkers die in quarantaine moeten op om de regels correct toe te passen. Een ziektebriefje is niet hetzelfde als een quarantaine-attest. Werkgevers worden vandaag nodeloos op kosten gejaagd. Dat moet stoppen”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

In 70% ondernemingen misbruik ziektebriefje

Voka stelt, op basis van de enquête en getuigenissen, een wijdverbreid misbruik en oneigenlijk gebruik vast waarbij artsen een ziektebriefje bezorgen aan medewerkers die niet ziek zijn, maar wel in quarantaine zitten.

Wie zich in quarantaine bevindt, moet een quarantaine-attest bezorgen aan zijn werkgever. Met een quarantaine-attest heeft de medewerker recht op een tijdelijke werkloosheidsuitkering, maar niet op gewaarborgd loon bij ziekte.

In 7 op de 10 ondernemingen met meer dan 250 werknemers wordt misbruik vastgesteld van het ziektebriefje, wanneer werknemers in quarantaine zitten. Ook wanneer de kinderen van de werknemer niet naar school kunnen wegens klas- of schoolsluiting stellen werkgevers hetzelfde misbruik vast. In kleinere bedrijven liggen de cijfers licht lager.

We roepen iedereen – artsen en werknemers – op om de regels rond quarantaine-attesten correct te te passen. Enkel wie zelf ziek is, heeft recht op ​ een ziektebriefje. De anderen kunnen beroep doen op de tijdelijke werkloosheid. Het misbruik van de ziektebriefjes moet dringend stoppen. De werkgevers zijn nu twee keer de dupe: ze missen hun personeelsleden met alle problemen vandien en ze moeten het loon van die medewerkers doorbetalen”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Afwezigheden pieken

Gemiddeld 8% van de medewerkers in een onderneming is afwezig door een coronabesmetting of een quarantaine. In januari van dit jaar bedroeg het gemiddeld aantal afwezigen nog 6%. De corona-afwezigheden pieken. Normaliter ligt de afwezigheid rond de 1,5 procent; we zitten daar nu al meer dan 5 keer boven.

Noodplan actief bij 1 op 5

Bedrijven hebben zich voorbereid met draaiboeken en noodscenario’s. Daardoor kan de economie zoveel als mogelijk blijven draaien. Bij de bedrijven met meer dan 250 medewerkers heeft twee op de drie een noodplan klaar. In 1 op de 5 ondernemingen is het noodplan momenteel geactiveerd. In januari was dat nog in 1 op de 7 ondernemingen. “De situatie is zeker nog niet verbeterd; integendeel. Maar we gaan er van uit op basis van alle parameters dat we stilaan de piek bereiken of bereikt hebben. Maar laat ons ondertussen alle regels blijven opvolgen”, aldus nog Hans Maertens.

Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact