Corona-afwezigheden hebben sterke impact op bedrijfsleven

“Alle seinen op oranje, nationaal noodplan nodig“

De afwezigheden op de werkvloer door corona hebben een sterke impact op ondernemingen. Van paniek is geen sprake, driekwart van de grote ondernemingen heeft noodplannen klaar. Dat blijkt uit een enquête van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, bij 700 bedrijven. Ondernemingen staan voor een moeilijk eerste kwartaal. Ze schatten dat hun omzetgroei in de eerste maanden van het jaar nagenoeg stilvalt.

De omikronvariant slaat zoals voorspeld hard toe, alle seinen staan op oranje. Het lijkt erop dat een complete stilstand van de economie vermeden wordt. Toch moeten we ons voorbereiden op het slechtste scenario waarbij meerdere bedrijven of sectoren uitvallen. De meerderheid van de ondernemingen heeft nu al een noodplan klaar, ook de overheid moet een nationaal noodplan opstellen dat uitgaat van het slechtste scenario”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Absenteïsme door corona

Gemiddeld 6% van de medewerkers in een onderneming is afwezig door een coronabesmetting of een quarantaine. In normale periodes bedraagt het aantal afwezigen door ziekte gemiddeld gesproken zo’n 2%. Ondernemingen geven aan dat de afwezigheden een negatieve impact hebben van gemiddeld -4% op de bedrijfsactiviteiten.

Noodplannen

De meerderheid van de ondernemingen heeft een noodplan opgesteld. Bij de grote bedrijven met meer dan 250 medewerkers heeft driekwart zo’n noodplan. In 13 op de 100 ondernemingen is momenteel een noodplan geactiveerd.

De noodplannen op bedrijfsniveau zorgen ervoor dat bedrijven kunnen blijven werken. Ook op nationaal niveau is een noodplan aan de orde. Voka roept de federale regering op om een nood-KB op te stellen dat geactiveerd zou kunnen worden wanneer de situatie verder verslechtert. Zo’n nood-KB geeft bedrijven de nodige flexibiliteit om acute personeelsuitval op te vangen”, zegt Hans Maertens.

Omzetcijfers

Na een sterk jaar 2021 met groeicijfers, staan we voor een kwartaal waar de omzetgroei beperkt zal zijn en volgens de ondernemingen tussen de 0% en de 0,5% zal uitkomen. Na een moeilijk eerste kwartaal verwachten ondernemingen later dit jaar wel opnieuw met groei aan te knopen.

Momenteel wordt de groei belemmerd door de afwezigheden van medewerkers, de stijgende loonkosten en de aanhoudende leveringsproblemen van grondstoffen.

Personeelstekorten

De belangrijkste bezorgdheid van Vlaamse ondernemingen blijft de krapte op de arbeidsmarkt: 9 op de 10 bedrijven die willen aanwerven geeft aan erg moeilijk geschikte medewerkers te vinden.

Nu al is corona niet meer de belangrijkste zorg van ondernemingen. Werkgevers smeken om medewerkers, maar vinden amper geschikte mensen. Tel daarbij de sterk stijgende loonkosten en je weet dat bedrijven de komende maanden in onrustig vaarwater terechtkomen”, besluit Hans Maertens.
Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact