Blijf de luchthavengemeenschap ondersteunen

Oproep Voka bij bezoek ministers van Werk aan Brussels Airport

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, nodigde vandaag de federale, Vlaamse en Brusselse ministers van werk uit op Brussels Airport voor een Voka Zomerstage. De ministers waren getuige van de moeizame relance die de luchtvaartsector kent. Ook verschillende parlementsleden volgden een stage bij een van de bedrijven uit de luchthavengemeenschap. “De luchtvaart is de allereerste sector die de loodzware impact van de covidcrisis gevoeld heeft en zal door de vele reisbeperkingen ook de allerlaatste sector zijn om volledig te herstellen. Daarom vragen wij aan onze beleidsmakers om de luchtvaartsector specifiek te blijven ondersteunen. Brussels Airport is de tweede grootste economische draaischijf van ons land en zorgt in normale tijden voor 24.000 directe arbeidsplaatsen en 40.000 indirecte jobs. Een herstel van de luchtvaart zal ook een terugkeer van die jobs betekenen. We hopen dat deze boodschap goed is aangekomen bij de verschillende ministers”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Economische werkloosheid aanhouden

De brede luchtvaartsector in ons land is nog niet voldoende hersteld van de coronacrisis. Brussels Airport draait nog steeds op minder dan de helft van het normale passagiersaantal. Door de coronacrisis zijn 4.000 jobs verloren gegaan. De overheid dient dan ook de steunmaatregelen voor de luchtvaartsector aan te houden. Concreet vraagt Voka om de tijdelijke werkloosheid specifiek voor deze sector te verlengen na 30 september. Voka heeft er steeds voor gepleit om de algemene coronasteunmaatregelen geleidelijk af te bouwen, maar specifieke steunmaatregelen aan te houden waar nodig.

Federaal minister van werk en economie Pierre-Yves Dermagne zei hierover het volgende in een panelgesprek op de luchthaven: "Zolang de internationale reisbeperkingen blijven gelden, gaan we de luchthaven blijven ondersteunen. De federale regering zal hierover vermoedelijk begin september een beslissing nemen".

Vlaams minister Hilde Crevits vult aan: "De luchthaven is ontzettend belangrijk voor onze economie. Toch zal de luchthaven haar activiteiten moeten verduurzamen, anders gaat ze donkere tijden tegemoet. We moeten de olifant in de kamer durven benoemen".

Brussels minister Bernard Clerfayt besluit: "We gaan een samenwerking aan tussen de Brusselse en Vlaamse arbeidsbemiddelingsdiensten Actiris en VDAB om meer mensen op de luchthaven aan het werk te krijgen. Brusselaars zien de gewestgrens als een barrière, maar dat is het niet".

Prioriteit voor federale vliegwet

Enkele strategisch belangrijke dossiers verdienen politieke prioriteit. Dat is de beste manier om de luchthavengemeenschap weer perspectief op groei te geven. Brussels Airport heeft nood aan een stabiel en coherent wettelijk kader voor de duurzame heropbouw en ontwikkeling van de luchthaven. Voka vraagt de federale regering om dringend werk te maken van een federale vliegwet die eindelijk juridische zekerheid biedt over vliegroutes en – procedures. Een oplossing voor het probleem van de Brusselse geluidsboetes is eveneens noodzakelijk. Het is absurd dat vliegbewegingen die worden uitgevoerd conform de federale wetgeving gesanctioneerd worden op basis van concurrerende regels op een ander bevoegdheidsniveau.
Ook dient er verder nagedacht en gepland worden hoe de luchthaven zich in de komende decennia zal ontwikkelen.

Economische draaischijf

Brussels Airport speelt een cruciale rol in onze exportgeoriënteerde economie. De luchthaven is van levensbelang voor onze roeping als logistieke draaischijf in Europa en voor de rol van Brussel als belangrijkste Europees beslissingscentrum. Na de haven van Antwerpen is Brussels Airport de grootste economische motor van ons land. De luchthaven was in pre-coronatijden goed voor 24.000 directe en 40.000 indirecte jobs en levert een toegevoegde waarde van 3,2 miljard euro.

 

Voka Zomerstages

Voka brengt 120 politici deze zomer naar de bedrijfsvloeren. Tijdens een Voka zomerstage draait een politica/politicus een dag mee in de bedrijfsactiviteit van een Vlaamse onderneming. Met meer dan 120 ingeschreven politici bereiken de Voka zomerstages een record. De deelnemers aan de stage komen uit het Vlaams parlement, de Kamer, het Europees parlement en het Brussels parlement. Ook de premier, 18 ministers en 5 partijvoorzitters maken deze zomer hun agenda vrij om een stage te volgen op de werkvloer.

We willen van de zomermaanden gebruikmaken om bruggen te slaan tussen de politiek en de bedrijfsvloeren. Politici kunnen aan den lijve ervaren wat de relance van onze economie inhoudt. De Voka zomerstages zorgen voor een verfrissende kijk op ondernemen in Vlaanderen en Brussel. We zijn blij dat we een recordaantal deelnemers hebben kunnen overtuigen met daarbij ook heel wat Franstalige politici en Europese parlementsleden”, besluit Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Een overzicht van de stages vandaag op en rond Brussels Airport

Federaal minister van werk Pierre-Yves Dermagne: TUIfly

Vlaams minister van werk Hilde Crevits: Brussels Airport Company

Brussels minister van werk Bernard Clerfayt: Aviapartner

Vlaams parlementslid Katia Segers: Skeyes

Vlaams parlementslid Allessia Claes: DHL Aviation

Brussels parlementslid Bianca Debaets: FCM Travel

Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact