Belgisch relanceplan neemt belangrijke Europese horde

Voka kritisch voor gebrek aan concrete hervormingen

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, is tevreden dat de Europese Commissie het Belgisch plan voor relance en veerkracht heeft goedgekeurd. De definitieve goedkeuring door de Raad van de EU volgt later deze zomer. Daarna kan de eerste schijf relancemiddelen worden uitbetaald zodat we snel kunnen overgaan tot investeringen om onze economie aan te zwengelen na de zwaarste economische crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Voka wijst erop dat het relanceplan veel te vaag blijft over de structurele hervormingen die we moeten doorvoeren.

Voor ons is het Belgisch relanceplan maar half klaar. Het plan bevat te weinig hervormingen. Investeringen en hervormingen zijn twee zijden van dezelfde medaille. Zonder structurele bijsturingen aan de arbeidsmarkt is de relance gefundeerd op los zand. We zullen erop toezien dat de uitvoering van de hervormingsagenda kritisch wordt opgevolgd”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bracht vandaag persoonlijk de federale regering op de hoogte dat het Belgisch plan voor relance en veerkracht goedgekeurd is door de Europese Commissie. Het relanceplan neemt vandaag een belangrijke horde. Nadat later deze zomer ook de Raad van de EU haar finale goedkeuring zal hebben gegeven, wordt er onmiddellijk 13% van de totale Belgische allocatie vrijgegeven, om te verzekeren dat ons relancebeleid geen vertraging oploopt.

Vaag over hervormingen

Het relanceplan zet in op investeringen in belangrijke groeidomeinen als digitalisering en duurzaamheid en biedt heel wat opportuniteiten voor Vlaamse bedrijven die klaar staan om mee te werken. Voka pleit er dan ook voor om de private sector maximaal te betrekken in de uitvoering van het plan. Maar het relanceplan blijft vaag over de noodzakelijke hervormingen. De economische impact van structurele hervormingen is immers vele malen groter dan de geplande investeringen.

Arbeidsmarkthervormingen zijn cruciaal om weer samen te kunnen groeien. Twee op de drie Vlaamse ondernemingen geeft aan grote moeilijkheden te hebben om geschikt personeel aan te werven. De krapte op de arbeidsmarkt die voor de coronacrisis reeds bestond, is snel weer bovenaan de socio-economische agenda gekomen. Een blik op onze demografie leert dat die krapte de komende jaren niet vanzelf zal verdwijnen.

De Europese Commissie moet de uitbetaling van de relancemiddelen koppelen aan structurele arbeidsmarkthervormingen. Die hervormingen vraagt de Europese Commissie trouwens al jarenlang aan ons land. De Europese relancemiddelen kunnen een hefboom zijn om de hervormingen op de agenda te houden”, aldus nog Hans Maertens.

Voka pleit voor een flexibelere arbeidsmarkt. Ook moet de werkloosheidsuitkering als een sterkere hefboom werken om mensen weer aan het werk te helpen. Tot slot moet in onze krappe arbeidsmarkt ​ meer worden ingezet op de activering van de grote groep niet-actieven.

Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka
Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact