Actiedag van vakbonden is contraproductief en tast concurrentiekracht bedrijven verder aan

Grootste hinder op de nationale luchthaven

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, stelt in het algemeen een beperkte actiebereidheid vast op de vloer van de Vlaamse ondernemingen. Vooral de nationale luchthaven is sterk getroffen alsook enkele grote bedrijven verspreid over de verschillende provincies. Ondanks de beperkte hinder zadelt de actiedag onze economie op met verdere schade en komt de concurrentiekracht van de bedrijven verder onder druk. De vakbonden kondigen nu al een hete sociale herfst aan wat onbegrijpelijk is.

De actiedag veroorzaakt hinder voor onze economie en dat is in deze tijden niet uit te leggen. De concurrentiekracht van onze bedrijven staat al zwaar onder druk; deze actiedag is contraproductief en voegt onnodige nieuwe schade toe. Vooral de situatie op de nationale luchthaven is onaanvaardbaar en tast het internationale imago van ons land aan. Laat ons rond de tafel gaan zitten met de bonden, de werkgevers en de regering om nieuwe acties later dit jaar te voorkomen”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Voka hield maandagochtend een rondvraag bij bedrijven in de verschillende Vlaamse provincies. Een aantal bedrijven heeft last van de actiedag en moet intern de bedrijfsactiviteiten aanpassen, bijvoorbeeld door deelname van een aantal medewerkers aan de nationale betoging of door hinder op het openbaar vervoer. De actiebereidheid van medewerkers is over het algemeen wel beperkt, al verschilt de situatie sterk van bedrijf tot bedrijf. De hinder op de nationale luchthaven en op het openbaar vervoer is wel groot. De luchthaven staat voor een zware week met verschillende andere aangekondigde stakingsacties. Het internationale imago van ons land krijgt hierdoor een forse knauw. De luchtvaartsector is bijzonder kwetsbaar na de erg moeilijke coronaperiode waarin de financiële draagkracht van de sector zwaar op de proef werd gesteld.

De concurrentiekracht van de ondernemingen in België staat onder zware druk door de automatische loonindexering. De loonhandicap met onze buurlanden loopt alleen maar verder op en zal straks 6% bedragen. Dat heeft gevolgen, blijkt uit een enquête van Voka. Specifiek bij de grote bedrijven valt op dat 17% overweegt om activiteiten deels te verhuizen naar het buitenland. Mensen tewerkstellen in België wordt eenvoudigweg te duur om nog te kunnen concurreren met ondernemingen uit het buitenland.

De oproep van de vakbonden om ook in het najaar stakingsacties te organiseren kan op geen enkel begrip rekenen.

We hebben in dit land actie nodig om de tewerkstellingsgraad te verhogen en de competitiviteit van de ondernemingen te ondersteunen. Laat ons daar samen de focus op leggen. De sociale rust moet terugkeren, dat kan het beste door samen aan tafel te gaan zitten”, besluit Hans Maertens.
Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact